Milion i po KM za gradnju poduzetničkih zona u 12 općina Federacije

0
16

vlada-fbih-702x336BiH – Vlada Federacije BiH odobrila je projekt-poticaj izgradnji poduzetničkih zona u Federaciji BiH, za koji je iz budžeta izdvojeno milion KM.

– U saradnji s UNDP-om taj iznos je povećan za 570.000 KM, te iznosi 1.570.000 KM – rekao je za AgencijuFENA pomoćnik  federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Zdravko Čerović.

U okviru projekta je raspisan javni natječaj za jedinice lokalne samouprave da apliciraju za izgradnju poduzetničkih zona u Federaciji, te je odabrano 12 općina: Cazin, Sanski Most, Zenica, Kreševo, Zavidovići, Maglaj, Livno, Široki Brijeg, Stolac, Odžak, Tešanj i Usora.

– U ponedjeljak će u Sarajevu biti potpisani ugovori s ovim općinama, koje su dobile sredstva od 75.000 do 150.000 KM. Od tražene sume općine su morale sufinansirati 20 posto – istakao je Čerović.

Smatra da će građani zahvaljujući ovom projektu dobiti mnogo bolje uvjete za razvoj poduzetništva, odnosno firmama koje su već u zoni, napravit će se bolji ambijent za razvoj da bi se očuvala postojeća i napravili uvjeti za nova radna mjesta.

– Naprimjer, u Širokom Brijegu firma ‘Feal’, koja se bavi preradom aluminija, zapošljava više od 350 radnika te je iskazala interes da pomoću ovog projekta otvori još jedan prostor i time zaposli nove radnike – rekao je Čerović.

Kod utvrđivanja sadržaja u poduzetničkim zonama težište je na proizvodnim djelatnostima.

Srednje i malo poduzetništvo čine najvitalniji i značajan segment gospodarskog i jedinstvenog prostora Federacije BiH. Od ukupnog broja uposlenih, u sektoru malih i srednjih preduzeća (MSP) uposleno je 65,70 posto radnika.

Struktura MSP-a je nepovoljna, premalo je proizvodnih MSP-a, uvoz je veći od izvoza, a stopa neuposlenih procjenjuje se do 40 posto.

S obzirom na potencijal, prirodne i radom napravljene resurse, otvara se realna šansa za razvitak novih malih i srednjih preduzeća, a prioritetno proizvodnih.

(seebiz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime