Mikulić: U Federaciji BiH može početi prava borba protiv korupcije i organiziranog kriminala

0
1

download (2)BiH – “Nakon što je na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta usvojen zakoni iz antikoruptivnog seta, u Federaciji BiH može započeti prava borba protiv korupcije, organiziranog i drugih oblika teškog kriminala, jer dosadašnja legislativa nije omogućavala sistematsku borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala”, rekao je za agenciju Fena federalni ministar pravde Zoran Mikulić. 

Danas su doneseni – Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, odgovarajuće izmjene ili dopune Zakona o krivičnom postupku i Zakona o sudovima te novi federalni zakon o prekršajima.

Oni podrazumijevaju, kaže Mikulić, omogućavanje institucionalnog okvira za uspostavljanje institucija koje će se efikasno boriti protiv korupcije, javlja Fena.

“Dakle, formira se poseban odjel u Vrhovnom sudu i poseban odjel u federalnom tužilaštvu”, kaže Mikulić.

Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, prema njegovim riječima, omogućit će da se na temelju sudskih presuda privremeno oduzima i upravlja oduzetom imovinom.

Podsjetio je da su dosadašnja zakonska rješenja predviđala mogućnost da niko ne može zadržati imovinu stečenu krivičnim dijelom, ali navodi da ni jedan zakon nije regulirao način upravljanja tom imovinom „s obzirom na to da ima dosta imovine koja može propasti, a sudovi i tužilaštva nemaju tehničke mogućnosti da upravljaju imovinom koja se oduzima“.

Prema ovom zakonu, postupa se na osnovu prijedloga tužioca, a u slučaju da on ne predloži oduzimanje imovinske koristi, sud će po službenoj dužnosti donijeti takvu odluku.

“Tako se ovim zakonom formira Agencija, koja će upravljati nelegalno stečenom imovinom”, kazao je Mikulić.

Veoma važnim smatra i usvojeni Zakon o prekršajima, koji će omogućiti borbu protiv rada na crno, i borbu protiv nezakonitog rada u privredi.

Na osnovu Zakonu o prekršajima otklanjaju se postojeće smetnje u radu inspekcijskih organa i pokreće postupak harmonizacije rješenja u legislativi iz oblasti prekršaja u FBiH s važećim propisima o prekršajima na nivou BiH i Republike Srpske. Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH propisuje uspostavu posebnih organizacionih jedinica u Federalnom tužilaštvu i Vrhovnom sudu Federacije BiH, stvarno i mjesno nadležnih za krivično gonjenje i suđenje za krivična djela organiziranog kriminala, korupcije, međukantonalnog kriminala i drugih oblika privrednog i teškog kriminala.

Cilj donošenja zakona je da cjelokupni sistem krivičnog pravosuđa u FBiH bude što efikasniji, a što je opravdano očekivanje cijele društvene zajednice, naveo je predlagač, Federalna vlada.

“Zakonom se uvodi institut saradnika pravosuđa, koji bi trebao znatno doprinijeti efikasnijem otkrivanju, razjašnjavanju i dokazivanju svih oblika organiziranog kriminala”, rekao je u izjavi za Fenu federalni ministar pravde Zoran Mikulić. 

(radiosarajevo.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime