Mikeš: Neophodne promjene u vođenju strukturalnog dijaloga

0
31

slikac.phpBanja Luka – Član Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miroslav Mikeš smatra da treba da dođe do suštinske promjene u vođenju strukturalnog dijaloga o pravosuđu BiH s Evropskom unijom, jer, kako tvrdi, doadašnji rezultati nisu ni blizu onog što se očekivalo na početku tog procesa.

– RS je na početku tog strukturalnog dijaloga zagovarala da treba da se promijeni organizacija i sve ostalo vezano za Sud, Tužilaštvo i Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH, rekao je Mikeš na konferenciji za novinari u Banjoj Luci.

Tvrdi da u strukturalnom dijalogu ne treba da učestvuju predstavnici tih pravosudnih organizacija, već oni koji treba da donose zakone, umjesto da nadležni u Sudu i Tužilaštvu BiH, kako kaže, brane svoje pozicije, velike plaće…

Uspostavljanje apelacionog ili višeg suda, kaže, ne može se razmatrati, jer prvo treba riješiti principjelna pitanja Suda i Tužilaštva BiH, prenošenje predmeta i druga otvorena pitanja u vezi s formiranjem tih pravosudnih institucija.

– To vam kao da gradite krov, a nema temelja, dodao je Mikeš.

Ponovio je stav da treba da se omogući da se u parlamentu biraju nosioci najviših pravosudnih organizacija.

Kada je u pitanju sutrašnji sastanak političkih lidera iz BiH u Pragu, ponovio je stav RS o provođenju odluke “Sejdić-Finci”, te dodao sa se može razgovarati samo o onome što stoji u toj odluci.

Partneri u FBiH se, kaže, moraju dogovoriti, te do kraja aprila napraviti izmjene Izbornog zakona kako bi mogli biti raspisani parlamentrani izbori koji bi bili legalni.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime