Mijenjanjem toka rijeke ugrožen opstanak Bošnjaka sela Glodi

0
17

#

Mi nemamo ništa protiv gradnje, ali neka mini centrale grade ispod sela, a ne iznad, jer to direktno ugrožava naš opstanak ovdje, kaže Mehmed Ademović, povratnik u Glodi

Izdata koncesija za gradnju sedam mini elektrana na rijeci Drinjači

Hoće li Bošnjaci zvorničkog sela Glodi biti ponovna žrtva sile vlasti u entitetu Republika Srpska, za sada je teško dobiti odgovor od bilo koje zvanične općinske ili entitetske institucije u RS. Prema riječima mještana, koji su se nakon rata vratili u svoje selo i tamo ponovo započeli graditi život, ovih dana počelo je bušenje zemljišta u dolini rijeke Drinjače, a sve radi preusmjeravanja njenog toka kako bi za sada nepoznati investitor započeo gradnju druge mini hidroelektrane na ovoj rijeci.

Ko je odobrio

– Jedna mini centrala već je sagrađena na rijeci Drinjači. Bušenje zemljišta, kojim bi se omogućavalo preusmjeravanje korita rijeke, izvodi neka firma iz Novog Sada, ali niko ne zna za koga i po čijem odobrenju. Sve informacije se kriju, pa i to da je nekome izdata koncesija za gradnju sedam mini elektrana na rijeci Drinjači. Mi nemamo ništa protiv gradnje, ali neka mini centrale grade ispod sela, a ne iznad, jer to direktno ugrožava naš opstanak ovdje – kaže za Avaz Mehmed Ademović, povratnik u Glodi.

Glodi: Mještani za subotu zakazali mirne proteste kojima žele izraziti protivljenje gradnji mini hidroelektrane

Ademović je, naime, jedan od onih Bošnjaka koji su se, nakon što su godine proveli na radu u Švedskoj, vratio u rodne Glodi i zarađeni novac investirao u gradnju ribnjaka pored kojeg je podigao i reprezentativan ugostiteljski objekt u kojem danas zapošljava desetak mještana povratnika.

Ugrožen ostanak

Preusmjeravanjem toka rijeke Drinjače ne samo da bi njegov biznis bio pokopan nego bi definitivno bila pokopana i odluka mnogih koji su se, vođeni njegovim primjerom, namjeravali vratiti u ovo pitomo selo i tu zauvijek ostati. Mještani Glodi odlučni su da ne dozvole da ih interesi moćnih biznismena iz Srbije i RS istjeraju iz njihovog sela te su za narednu subotu zakazali mirne proteste kojima žele izraziti protivljenje gradnji mini hidroelektrane kojom bi se promijenio tok Drinjače, ali i upozoriti nadležne institucije da će upotrijebiti sva zakonom dozvoljene radnje kako bi ostvarili pravo na život u svom rodnom selu.

  Ademović: Ugrožen biznis
(face.ba)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime