Migrantima u Ušivku održani prvi časovi informatike i stranih jezika

0
4

U cilju rješavanja složene humanitarne situacije preko 6.000 izbjeglica i migranata koji trenutno borave u BiH, World Vision International BiH, a uz finansijsku podršku njemačkog GIZ-a, provodi projekt ‘‘Hitno reagiranje na potrebe izbjeglica, migranata i tražitelja azila u BiH‘‘

World Vision BiH je uz finansijsku podršku Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) koji djeluje u ime njemačke vlade, izbjeglicama i migrantima koji borave u Prihvatnom centru “Ušivak”, omogućio pristup neformalnom obrazovanju, socijalnim i rekreacijskim aktivnostima.

Prvi časovi informatike i italijanskoj i španskog jezika organizirani za izbjeglice i migrante u Prihvatnom centru “Ušivak” održani su protekle sedmice.

“Ranije nismo imali priliku za učenje jezika, iako bi svi trebali govoriti strane jezike. Na putu smo, moguće je da će nam biti potreban doktor, važno je da možemo komunicirati”, rekao je Halil iz Pakistana nakon časa italijanskog jezika.

U cilju rješavanja složene humanitarne situacije preko 6.000 izbjeglica i migranata koji trenutno borave u BiH, World Vision International BiH, a uz finansijsku podršku njemačkog GIZ-a, provodi projekt ”Hitno reagiranje na potrebe izbjeglica, migranata i tražitelja azila u BiH” koji za cilj ima povećati izglede za njihovu integraciju u zemljama odredišta, uključujući i BiH.

Cilj ovog projekta je osigurati namjenske i smislene aktivnosti za izbjeglice i migrante, te su svi zainteresirani za edukaciju uključeni u osmišljavanje aktivnosti i prilagodbe plana i programa neformalnog obrazovanja kako bi on odgovarao njihovim željama i nivou znanja jezika i IT-a.

U okviru projekta, u kampu je formiran obrazovni tim koji čine nastavnici informatike, italijanskog I španskog jezika, te prevoditelji sa arapskog. Članovi obrazovnog tima World Vision-a BiH su, pored formalnog znanja i znanja jezika koje posjeduju, obučeni i educirani o tome kako raditi u multinacionalnom i humanitarnom okruženju, saopšteno je iz World Visiona BiH.

OSLOBOĐENJE PORTALBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime