Migranata u Sarajevu sve više, traži se pomoć bh. institucija

0
11

Sarajevu je u utorak održan hitan sastanak povodom sve većeg broja migranatau Sarajevu, konkretno u parku prekoputa Vijećnice, ali i na drugim lokacijama.

Na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici sarajevskih općina, Grada Sarajeva, policije, Crvenog krsta i nadležnih kantonalnih ministarstva, doneseni su zaključci koji će biti upućeni Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, od kojeg će se tražiti da u što kraćem roku odredi lokacije vojnih kasarni u Bosni i Hercegovini u koje se mogu smjestiti migranti i da se što prije izvrši njihova registracija na mjestu događaja, a da se nakon toga transportuju u kasarne koje odredi Predsjedništvo.

Među migrantima i bolesnici

Čelnici sarajevskih općina izrazili su spremnost da pomognu u opremanju kasarni u koje će migranti biti smješteni potrebnim sadržajima, prenosi Anadolija.

Spremnost u rješavanju te krize ponudila je i Islamska zajednica Bosne i Hercegovine, u skladu sa svojim mogućnostima.

Predstavnici policije rekli su da je sa sigurnosnog aspekta situacija veoma napeta i da u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu svakodnevno stižu novi migranti.

Među migrantima je najmanje onih iz ratom zahvaćenih područja. Uglavnom su to osobe afroazijskog porijekla, 12 do 13 etničkih grupa: od Nigerije, Libije, Alžira, Maroka, Pakistana, Afganistana…

Među tim ljudima ima raznih socijalnih slojeva, a ima i onih koji, prema informacijama iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i po indikatorima, boluju od teških zaraznih bolesti.

I Turska će pružiti pomoć

Znatan je broj onih koji su uživaoci raznih opijata i narkotičkih sredstava, pa je neophodno izvršiti pritisak na odgovarajuće nivoe vlasti da se svi migranti registruju i na neki način stave pod kontrolu.

Iz Ambasade Turske u Bosni i Hrercegovini rekli su da će o zaključcima obavijestiti turski Crveni polumjesec i Upravu za katastrofe i urgentna stanja pri Vladi Turske te zatražiti pomoć.

Zaključci sa sastanka upućeni su Predsjedništvu, Vijeću ministara i Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine, od kojih se očekuju konkretni potezi i odgovor Predsjedništva Bosne i Hercegovine da odredi lokacije vojnih kasarni u koje bi se mogli smjestiti migranti.

Vlada RS-a ne da kasarne

Vlada bh. entiteta Republika Srpska izrazila je u utorak zabrinutost zbog povećanog broja migranata u Bosni i Hercegovini i smatra da se toj problematici ne pristupa s potrebnom pažnjom, koja može rezultirati ozbiljnim posljedicama po bh. građane, prenosi Fena.

U Vladi RS-a smatraju neprihvatljivim da institucije Bosne i Hercegovine predlažu korištenje objekata bivših kasarni “Zalužani” u Banjoj Luci i “Neretva“ u Kalinoviku, a koje su postale vlasništvo Vlade RS-a i Općine Kalinovik, u bilo kakve namjene bez saglasnosti izvršne vlasti tog bh. entiteta.

Od zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine iz RS-a Vlada tog bh. entiteta traži da bez brisanja bivših kasarni “Zalužani“ i “Neretva” iz Informacije o neperspektivnoj vojnoj imovini tu informaciju ne usvoje.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime