Metaling iz Jajca ulaže 8 miliona KM u suvremene pogone

0
30

Metaling iz Jajca ulaže 8 miliona KM u suvremene pogone

Jajce – Zahvaljujući prirodnom bogatstvu BiH u pogledu rudnih sirovina, laka industrija, odnosno metaloprerađivački sektor, predstavlja najsnažniji sektor u zemlji. Udio ovog sektora čini gotovo jednu četvrtinu ukupnog BiH izvoza.

Da je to tako vidi se i iz poslovanja jedne od najuspješnijih kompanija metalske industrije u BiH Metaling d.o.o. Jajce.

Metaling d.o.o. Jajce osnovano je 2006 godine i danas upošljava preko 50 radnika a 90 posto njihove proizvodnje ide u zemlje EU.

U cilju što bolje prezentacije uspješnih kompanija u našoj zemlji naš portal Akta.ba je posjetio ovu kompaniju i u razgovoru sa Pile Dujićem prokuratorom u kompaniji saznali nešto o njihovim trenutno aktualnim projektima kao i planovima za dalji rast i razvoj Metalinga.

Pile Dujić za Akta.ba kaže da kompanija trenutno aktivno radi na proširenju svojih pogonskih objekata koji će se prostirati na novih 6.500m2. Plan je da novoizgrađene hale budu gotove do 1.9.2016 godine i koštat će oko 3 miliona KM.

“Nova ulaganja znače nove investicije i nova zapošljavanja. Naša kompanija nastoji investirati na domaćem tržištu ali poslovi od kojih naša kompanija živi su u zemljama EU. Poslije 25 godina rada postali smo prepoznatljivi na tim tržištima i nastojimo uvijek biti konkurentni na nekim drugim” , kaže Dujić.

Najznačajniji projekt na kojem ova kompanija trenutno radi je izgradnja metroa u Kopenhagenu, ugovor koji je vrijedan preko 15 miliona eura.

“Nastojimo da kroz sve naše projekte koje radimo, više radimo za izvoz. Razlozi zašto djelujemo izvan naše zemlje je cjenovno povoljnije tržišta u EU i regularnosti prilikom apliciranja na javne natječaje. Naravno ni tamo nije sve idealno ali ukoliko se svojom kvalitetom nametnete nekom tržištu to vam svakako osigurava uspjeh u daljem poslovanju. Naše djelovanje je aktivno i u našoj zemlji i od toga ne bježimo” , kaže Dujić.

Od aktualnih projekata na domaćem tržištu trenutno rade na projektu izgradnje gradske tržnice Vitez gdje postavljaju čeličnu konstrukciju, odnosno natkrivaju plato tržnice. A u planu je i izgradnja hale u Banja Luci i izgradnja hale u Jajcu za kompaniju koja se bavi izradom aluminijskih felgi.

Nova ulaganja vrijedna 8 miliona KM

Da se Metaling d.o.o Jajce svakodnevno razvija i širi svoje poslovanje vidi se i u zapošljavanju jer je u posljednje vrijeme ova kompanija zaposlila 25 ljudi i do kraja godine planira nova zapošljavanja.

“Naša ulaganja za 2016-2017 godinu kreću se od oko 8 miliona KM. Ulaganja za cilj imaju stvaranje suvremenih pogona za proizvodnju čeličnih struktura. Plan nam je da uvežemo tehnički biro sa CNC mašinama, gdje će napravljeni projekt biti uvezan sa mašinama koje će raditi na krajnjem proizvodu” , kaže Dujić.

Metaloprerađivački sektor ima potencijal za značajno povećanje prodaje, izvoza i zaposlenosti. U nizu problema koji još uvijek koče razvoj ovog sektora u BiH, kao glavna prepreka identificirani su a i Dujić je to potvrdio, nedostatak informacija o trendovima na tržištu, potencijalnim kupcima, poslovnom okruženju, prilikama za razvoj radne snage i mnoge druge koje možda druge kompanije iz ovog sektora sprječavaju da šire svoja tržišta.

“Mi imamo veliku prednost u odnosu na zapad imamo kvalificiranu radnu snagu, jeftiniju radnu snagu u odnosu na EU i to trebamo da što više iskoristimo i nametnemo se tržištima u svijetu. Naša zemlja jeste mala u odnosu na svjetske sile ali ako želimo razviti našu ekonomiju prema vanjskom tržištu onda mu se moramo i nametnuti i biti sigurni da nećemo opteretiti neko tržište našim kompanija pa da se na taj način gube poslovi” , kaže Dujić.

Za sve one koji žele ulagati Dujić kaže da je investiranje prema izvozu jedini pravi način za uspjeti.

“Ne treba sjediti u svome mjestu i čekati da investitori dođu. Investitore treba tražiti, ako je bolje raditi za 2 eura u Danskoj nego za tri KM u BiH zbog čega se ne bi išlo u osvajanje EU tržišta. Oni traže kvalitetu a mi to imamo. Svako ko investira u našoj zemlji za izvozi uspjet će” , ističe Dujić.

(centralna.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime