Mešihat osnovao Odbor za obnovu Gazi Isa-Begovog hamama i stare Novopazarske banje

0
22

sjednica_mesihata_12.4.2014aSandžak – Na redovnoj sjednici, održanoj 12.04.2014. god. u Novom Pazaru, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji usvojio je izvještaje o radu ustanova i udruženja Islamske zajednice za 2013. godinu uz preporuku da se u narednom periodu posveti veća pažnja razvojnim projektima.

Na sjednici Mešihata jednoglasno je donesena odluka o osnivanju Vakufske direkcije koja će se baviti zaštitom, jačanjem i razvojem vakufske imovine. Na mjesto vršioca dužnosti direktora Vakufske direkcije imenovan je Sead ef. Šaćirović.

Za direktora Media centra Islamske zajednice imenovan je Salahudin Fetić.

Na mjesto generalnog sekretara Mešihata imenovan je Samir Škrijelj.

sjednica_mesihata_12.4.2014c

Na mjesto direktora Škole Kur’ana Časnog imenovan je hfz. Irfan ef. Malić. Nedžad ef. Hasanović premješten je na mjesto pomoćnika direktora Škole Kur’ana za razvoj.

Za vršioca dužnosti glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Novi Pazar imenovan je Asmir ef. Crnovršanin.

U cilju obnove Gazi Isa-begovog hamama i stare Novopazarske banje, spomenika bošnjačke kulture od izuzetnog značaja, formiran je Odbor u sastavu:

– predsjednik Odbora – predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić;

– sekretar Odbora – Ferid Bulić;

– članovi Odbora – direktor Vakufske direkcije Sead ef. Šaćirović, predsjednik Medžlisa IZ-e Novi Pazar dr. Enver ef. Gicić, predsjednik BKZ dr. Admir Muratović, arhitekte Hankija Ganić i Esad Ujkanović, te inženjer građevine Edin Zećirović.

Slijedom ove odluke Mešihat će uputiti poziv Gradskoj upravi Novi Pazar, Zavodu za zaštitu spomenika kulture i Ministarstvu kulture Republike Srbije, te Ministarstvu kulture i Razvojnoj agenciji TIKA Republike Turske da imenuju po jednog predstavnika u ovaj odbor.

Članovi Mešihata jednoglasno su ocijenili da je postojanje i rad vjerskih nevladinih organizacija bez saglasnosti Islamske zajednice štetan i neprihvatljiv. Takvim organizacijama zabranjeno je djelovanje u džamijama i drugim prostorijama Islamske zajednice. Imamima i drugim službenicima Islamske zajednice strogo je zabranjeno djelovanje u takvim organizacijama.

Mešihat poziva muslimane da zaštite sebe i svoje porodice od takvih organizacija kako bi očuvali svoju vjeru i dostojanstvo. Mešihat podsjeća javnost da je za tumačenje vjere i vjerskih propisa isključivo nadležna Islamska zajednica.

sjednica_mesihata_12.4.2014b

(Sandžak PRESS)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime