Mesić u Prištini pozvao NATO i SAD da pomognu BiH

1
24

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Centralnoj manifestaciji u Prištini u povodu 20. godišnjice dolaska NATO-a na Kosovo, prisustvovao je bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić. On je tokom obraćanja govorio o  budućnosti Kosova ali i regije.

– Slučaj Kosova predstavlja jedinstven primjer u međunarodnom pravu sui generis i šalje snažnu poruku svjetskoj zajednici. A ta poruka je, da niko ne smije provoditi nasilje nad određenom skupinom, a da to ne bude nekažnjeno. Ovdje se misli na kosovske Albance nad kojima je Miloševićev režim sistematski provodio diskriminaciju i nasilje sa ciljem eliminacije jedne etničke zajednice. Zbog svega navedenog najviši dužnosnici Srbije na čelu sa predsjednikom Savezne Republike Jugoslavije Slobodanom Miloševićem i srbijanskim predsjednikom Milanom Milutinovićem procesuirani su na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju sa sjedištem u Hagu, podsjetio je Mesić.

Tokom obraćanja prisjetio se i događaja od prije 20 godina, kada su protjerane stotine hiljada kosovskih Albanca s jasnom, kako je rekao, namjerom etničkog čišćenja. Istaknuo je i, tada, važnu ulogu međunarodne zajednice odnosno njenih ključnih država i NATO pakta. Naveo je to kao jedan od dva razloga zbog kojih, kako je pojasnio, ratni i velikodržavni projekt srbijanskog režima nije uspio.

– Posebno želim ovom prigodom naglasiti ulogu međunarodne zajednice, posebno Sjedinjenih Američkih država i NATO saveza, koji su u mnogome spriječili najkrvaviji mogući scenarij na Kosovu. To posebno naglašavam, jer potreba za djelovanjem međunarodne zajednice u regiji još uvijek postoji. To se posebno odnosi na Bosnu i Hercegovinu. U susjedstvu Kosova imamo pozitivan primjer Sjeverne Makedonije, koja je uspjela pod vodstvom Zorana Zaeva, premijera te države i uz snažnu podršku međunarodne zajednice napraviti phistorijski iskorak u stabiliziranju te zemlje i njenom pristupanju NATO savezu, koji se očekuje u decembru ove godine. Pri tome su veoma značajnu ulogu odigrali i Albanci, koji žive u Sjevernoj Makedoniji i time pokazali da su državotvorni faktor u toj zemlji, kazao je Mesić.

Rekao je da, nažalost, u Bosni i Hercegovini nema tako jakih i odlučnih lidera koji su spremni raditi za dobrobit svih građana kao što je slučaj u Sjevernoj Makedoniji.

Prema njegovom mišljenju, izostaje i snažna podrška međunarodne zajednice.

– To namjerno govorim ovdje na Kosovu na kojem je spriječen masovni zločin, umnogome zahvaljujući međunarodnoj zajednici, NATO savezu i raspoređivanju NATO-vih psnaga na teritoriji Kosova. Zbog toga sa ovog mjesta pozivam međunarodnu zajednicu i vodeće države međunarodne zajednice da pomognu Bosni i Hercegovini, jer put Kosova i država regije je u EU integracijama.

Kazao je da je to potrebno za uspostavu harmonije međuetničkih i međudržavnih odnosa, te d aće svaka etnička zajednica moći živjeti u svome sveukupnom kulturnom korpusu i u različitim državama.

-Tako će i Albanci živjeti na Kosovu, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori kao državama ali u svom kulturnom korpusu. Isto tako će u svom kulturnom korpusu živjeti Hrvati, Bošnjaci, Srbi i drugi narodi, a u različitim državama. To ne samo da će relaksirati međusobne odnose nego će biti ključno za održivi mir i sveopći napredak tih zemalja ali i regije.

Mesić je pozdravio napredak kosovskog društva u proteklih 20 godina.

– Znam, mnogi će reći da je to nedovoljno, građani su često nezadovoljni. U mnogim aspektima su u pravu, jer se vjerojatno moglo učiniti i puno više. I u mojoj zemlji Hrvatskoj, mnogo je nezadovoljnih. Očekuju mnogo više od svojih političkih elita. U tome su uglavnom u pravu, jer političari moraju biti u funkciji svojih građana i države.

Uvjeren je, da će se mnogo toga promijeniti ulaskom u EU i NATO.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. bravo Stjepane LEGENDO..Svi posteni ljudi Balkana i svijeta te vole i postuju..Mrze te samo fasisti, sarov im mamu posratu genocidnu

    3

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime