Mesić: Entiteti produkt ratnog zločina, osvajanja i genocida

1
4

 

Резултат слика за Mesić: Entiteti produkt ratnog zločina, osvajanja i genocida

HR, BiH -Bivši predsjednik Hrvatske u dva mandata i posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić bio je gost emisije Pressing na N1.

Od svih država izvan Hrvatske, Sarajevo i BiH je na prvom mjestu kada su u pitanju moje posjete“, kazao je Mesić na početku emisije.

Dodao je da je sve vrijeme dok je obavljao funkcije u prošlosti, prema BiH vodio principijelnu politiku.

“To je ostavilo odraz na ljude u Sarajevu i BiH. Zovu me u Srbiju, ali ne previše. Očito da niko ne voli slušati istinu. Optuživali su me da sam razorio Jugoslaviju. Razorio ju je Milošević sa svojom politikom širenja Srbije”, poručio je Mesić.

U Banjaluci su danas dodijeljene povelje osuđenim rantim zločincima Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku.

“To znači da oni koji vode danas Republiku Srpsku, ta politička elita, oni ne razumiju što se dogodilo. Ako razumiju onda ovo namjerno rade. Oni su se složili sa zločinima koji su ovi zločinci izvršili. Onaj ko im daje to ordenje se slaže sa njihovim zločinima”.

Kako kaže, održani referendum u Republici Srpskoj je prst u oči Bošnjacima, Hrvatima i Srbima koji su branili BiH.

“Autori referenduma su željeli da vide kakav će odijek biti ovog referenduma i računaju na druge referendume, i na onaj konačni o otcjepljenju. Neće se desiti jer će sa političke scene nestati ova politička elita koja daje orednje zločincima. Doći će oni koji će živjeti u sadašnjosti a ne u prošlosti”.

“Hrvatska je garant opstanka BiH i, ako bi neko išao na razbijanje BiH, došao bi u sukob sa Hrvatskom. U tome bi imali podršku NATO-a. BiH se mora održati kao cjelovita jer je to pitanje opstanka Evrope”.

“Rekao sam da smo garant opstanka BiH i ako neko ide na razbijanje BiH, mi moramo reagirati. Srbiji nije toliko gadljivo da se otcijepi RS. Ključ rješenja nije u Banjaluci, već u Beogradu. Beograd mora biti decidiran, oni moraju reći Srbima u BiH ‘vaša domovina je BiH, vaš glavni grad je Sarajevo i svoju sreću morate tražiti u BiH’. To mora reći zvanični Beograd”.

Kako je kazao, u Hrvatskoj su mu neki zamjerili na izjavama, odnosno “oni koji su radili na razbijanju BiH”.

“Rekao sam da neću komentirati aktuelnu vlast, njihove političke poteze jer ako neko od njih izlazi iz ovih okvira. BiH mora opstati, mora doživjeti strukturalne promjene, mora biti cjelovita i sekularna dražva sa jednakopravnim građanima”.

Kako kaže, za njega je BiH država koja mora i zbog Evrope ući u EU, “država koja nije od jučer”.

“Ja sam siguran, kad bi se političke elite mogle dogovoriti, oni bi se već dogovoroli. Dejtonski sporazum je bio koristan jer je zaustavio rat i brutalno krvoproliće, ali nije stvorio državu koja je funkcionalna. BiH mora ući u EU jer je tu njeno mjesto. Možda je pitanje da li da se govori o Dejtonu 2 ili nekoj međunarodnoj konferenciji koja bi dovela do dogovora”, kazao je Mesić te dodao:

“Entiteti nikad u povijesti nisu bili, oni su produkt ratnog zločina, osvajanja i genocida”.

(n1)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Stipe izlapeo si, pa zato i podilaziš Bošnjacima. Srbima u BiH ona i jeste država. Kao i Hrvatima u BiH, kao i Bošnjacima. Međutim, Sarajevo ovakvo kakvo jeste, nije i ne može biti glavni grad. Grad koji je samo senka nekadašnjeg Sarajeva. Grad u kome policija BiH ne može ući u sve njene delove. Grad koji se polako rasprodaje Arapima i gde se želi od strane istih uvesti neka druga moda, suprotna onoj koja je krasila ovo podnevlje. Nijednom noramalnom ni Srbinu, ni Hrvatu, nije i ne može biti Sarajevo glavni grad. Jer ako bi kojim slučajem i bio, brzo bi ga zamenili Beogradom i Zagrebom, a to ti valjda nije cilj Stipice? Nek je Banja Luke, a i Mostara. Samo tako Bih može biti i nultietnička i multikulturna i multikonfesionalna.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime