Mesić: Dr. Cerić je izvanserijski obrazovan i ima znanje, nema razloga protiv njegove kandidature!

0
1

DD8F5DC4-8615-40D4-A884-2A4BF3FE35B1_mw800_sHrvatska, BiH  ̶   Dr. Mustafa Cerić je izvanserijski obrazovan, ima znanje i pravo da se bavi politikom, izjavio je ekskluzivno za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i jedan od političara koji je ostavio neizbrisiv trag u regionu.

Mesić, kao i uvijek, prati politička dešavanja u Bosni i Hercegovini, te ističe kako jako dobro poznaje dr. Cerića, koji se kandidirao kao nezavisni kandidat za člana Predsjedništva BiH.

– Da, i ja sam se kandidirao prvi put kao nezavisni kandidat i pobijedio – kaže Mesić za Patriu.

Govoreći o tvrdnjama koje pojedinci iznose protiv dr. Cerića, a zbog toga što je on obavljao funkciju poglavara Islamske zajednice u BiH, Mesić kaže da on ne vidi ništa sporno u kandidaturi.

– Mene uvijek iritira kada se vjerski službenici bave politikom. Posebno ovdje u Zagrebu, biskupi politiziraju putem oltara. Ali, ako neko izađe iz vjerske službe, ako više nije vjerski službenik, on ima kao i svaki drugi građanin pravo baviti se politikom. Izjednačen je sa drugim građanima – kaže Mesić.

Prema njegovim riječima, ulazak u politiku je novost za dr. Cerića i Mesić smatra je važno da on izabere dobre saradnike.

– On je sigurno izvanserijski obrazovan, ima dovoljno znanja i sad je pitanje koji odabir će imati za svoje suradnike. Kada uđete u politiku morate imati dodatna znanja. U mnogim stvarima morat će imati suradnike koji znaju svoj posao – ističe Mesić.

On smatra kako činjenica da je dr. Cerić nezavisni kandidat za Predsjeništvo BiH može pozitivna za političku scenu.

– Može biti pozitivna stvar obzirom da su u BiH zategnuti odnosi, posebno među velikim strankama i nikako ne može doći do konsenzusa, ali vrijeme će pokazati. Uvjeren sam da će se građani ponašati kao kolektivni intelektualac i oni će razumjeti šta Bosni i Hercegovini najviše odgovara – zaključuje Mesić u razgovoru za Patriu.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime