Mesić: Dayton stvorio invalidnu državu

0
8

stjepan-mesicHrvatska – Posljednji predsjednik SFRJ-a i nekadašnji predsjednik Hrvatske u dva mandata Stjepan Mesić ocijenio je u intervjuu agenciji Anadolija, koji je dao u povodu 18. godišnjice parafiranja mirovnog sporazuma u Daytonu, kako „Bosna i Hercegovina nije u dobroj situaciji, jer je Dejtonski sporazum stvorio invalidnu državu“.

Na današnji dan prije 18 godina parafiran je Opći okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, a svoj su paraf na taj dokument, nakon trotjednih pregovora, stavili tadašnji predsjednici BiH, Srbije i Hrvatske – Alija Izetbegović, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman. Dejtonski sporazum službeno je potpisan 14. prosinca 1995. godine u Parizu.

„Dejtonski sporazum je zaustavio rat i to je njegova pozitivna strana. Međutim, nije uspostavio državne mehanizme na centralnoj razini da ta država može funkcionirati, odnosno da bude funkcionalna država. Zato mislim da je stvorio invalidnu državu, pa se pojedini entiteti mogu sigurno vladati kao država u državi, što sigurno nije bila namjera autora sporazuma“, smatra Mesić, uz napomenu kako je „drugo pitanje kako iz toga izaći“.

‘Politički eliminirati protivnike BiH’

„Ili predstavnici u bh. Parlamentu i Vladi, odnosno predstavnici tri konstitutivna naroda, moraju naći rješenje da stvore funkcionalne mehanizme države ili se treba sazvati novi Dayton, pa da se međunarodna država umiješa i pomogne, odnosno da se BiH osposobi za ulazak u EU“, poručio je Mesić.

Naglasio je kako međunarodna zajednica „mora eliminirati iz politike sve one elemente koji ne priznaju BiH ili djelatno rade na tome da potkopaju BiH“, jer smatra kako „nefunkcioniranje države dovodi do jačanja nacionalizama, a nacionalizmi, opet, teže nekim svojim drugim ciljevima“.

Praznik u Republici Srpskoj

Dan parafiranja Dejtonskog sporazuma bh. entitet Republika Srpska obilježava kao republički praznik.

Tim je povodom Kabinet predsjednika RS-a Milorada Dodika objavio dokument pod nazivom „Dejtonska struktura BiH i pravni položaj Republike Srpske“ u kome se navodi da za BiH postoje dva pravca: konfederacija s nadležnostima predviđenim Daytonom ili raspad na tri etničke teritorijalne jedinice.

U opsežnom dokumentu se, između ostalog, navodi kako je „mnogo puta ukazano da je BiH neuspješna država“ te da „ne postoji većinska identifikacija sa sadašnjom BiH usljed neriješenih međunacionalnih sukoba ispoljenih u građanskom ratu“.

„To nije dobro za BiH. Ako netko vodi politiku da razbije BiH, da se priključi nekoj susjednoj državi, to sigurno ne osnažuje BiH. Upravo te elemente međunarodna zajednica bi morala eliminirati iz politike. Svi oni koji ne priznaju BiH ili djelatno rade na tome da potkopaju BiH moraju biti eliminirani iz politike.

Treba se boriti za izmjene u centralnom dijelu institucija Bosne i Hercegovine, da BiH postane u pravom smislu pravno dobro organizirana država, a onda koliko će biti višenacionalnih kantona – to je pitanje koje se mora rješavati. No, prije svega, BiH mora dobiti funkcionirajuću državu i one koji još misle da se može dijelove Bosne i Hercegovine otcijepiti eliminirati iz politike“, predlaže Mesić.

‘Herceg-Bosna je mrtvac’

Komentirajući pokušaje da se na 22. godišnjicu uspostave tzv. Herceg-Bosne, koja je obilježena 18. studenog, reafirmira njezina ideja, Mesić je upozorio kako „tko god kaže da je stvaranje ‘Hrvatske republike Herceg-Bosne’ učvršćivalo BiH, odnosno branilo BiH, taj ili ne zna što se tamo događalo ili se jednostavno služi neistinom“.

„Stvaranje Herceg-Bosne je dovelo do sukoba Bošnjaka i Hrvata kada su morali biti jedinstveni u obrani BiH. Insistiranje na ponovnom oživljavanju mrtvaca nikome nije u interesu. Ako je utopljenik tri dana u vodi, davati mu umjetno disanje ‘usta na usta’ ne pomaže. Prema tome, to je izgubljena politika“, govorio je Mesić.

Na kraju, Mesić se i protivi međusobnom povlačenju tužbi za genocid između Srbije i Hrvatske, uz podsjećanje kako je glavna rasprava pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu zakazana za početak ožujka iduće godine.

„Najbolja poruka koja će relaksirati odnose jeste pravomoćna presuda Međunarodnog suda pravde. Ne treba povlačiti tužbe. Treba to presudom riješiti, a poslije se može o svemu razgovarati. Prije svega je sada potrebno dobiti presudu, a onda se miriti“, zaključio je Stjepan Mesić.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime