Meron sutra u obilasku Tomašice i Omarske

0
6

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Theodor Meron sutra se posjetiti Prijedor gdje će obići nedavno otkrivenu masovnu grobnicu Tomašica i lokaciju zatočeničkog logora Omarska.

193791_meron_fPrijedor – Posjeta Merona Prijedoru je u sklopu njegovog dolaska u Bosnu i Hercegovinu radi učešća na konferenciji u Sarajevu povodom obilježavanja dvadesete godišnjice rada Međunarodnog suda.

Dvodnevnu konferenciju na kojoj će biti razmotreni aspekte naslijeđa tog suda, a koja će biti održana 26. i 27. novembra u Sarajevu, organizira Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

Govoreći o ovoj konferenciji, predsjednik MKSJ-a Theodor Meron je izjavio da je cilj konferencije omogućiti diskusiju s predstavnicima zajednica u bivšoj Jugoslaviji o uspjesima Međunarodnog suda, izazovima s kojima se on susretao i o tome kako svoje naslijeđe može učiniti pristupačnijim lokalnim zajednicama, saopćeno je iz MKSJ-a.

Konferencija će početi 26. novembra sastancima na radnom nivou, nakon čega će uslijediti niz javnih skupova i diskusija, koji će biti održani 27. novembra.

Osim predstavnika Međunarodnog suda, među učesnicima konferencije će biti zvaničnici nacionalnih pravosudnih sistema, stručnjaci na polju tranzicijske pravde, žrtve, pravnici, novinari, predstavnici nevladinih organizacija, predstavnici akademske zajednice i drugi akteri iz bivše Jugoslavije.

Konferenciju organizira Outreach program MKSJ-a, a njenu organizaciju svojom velikodušnom pomoći omogućili su Evropska unija i vlade Holandije i Švicarske, navode iz MKSJ-a.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime