Meron: Neke od presuda i danas su kontroverzne, Tribunal nadmašio očekivanja

0
3

indexPrijedor – Kada je uspostavljen Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) mnogi su postavljali pitanje da li će MKSJ ostvariti sve ono što smo se nadali i da li će širi ideali koji su ukorijenjeni u Rezoluciju 827 postati stvarnost – kazao je  predsjednik MKSJ-a Theodor Meron u obraćanju prisutnim na konferenciji posvećenoj 20. godišnjici rada tog suda.

Dodao je i da su se mnogi pitali da li će doći do hapšenja, da li će biti održana suđenja i da li će sud koji je stvoren na dokumentu postati održiva institucija vrijedna poštovanja.

– Tribunal se na početku suočio s mnogim izazovima, a neki od njih postoje čak i danas.Neke od naših presuda su i tada kao i sad  bile kontroverzne. Neki tvrde da odluke Tribunala nisu uspjele da zadovolje pravdu žrtvama dok se drugi pitaju u vezi s uticajem MKSJ-a na pomirenje u regiji ili na nacionalnom nivou i njegovom doprinosu historiji – rekao je Meron.

Međutim, istakao je, svi se trebaju prisjetiti činjenice da je mandat Tribunala prilično ograničen.

– Tribunal ima zadatak da prilikom utvrđivanja individualne krivične odgovornosti onih koji su optuženi za ozbiljno kršenje međunarodnog prava i može proglasiti optuženog krivim samo onda kada je ta krivnja dokazana izvan razumne sumnje u skladu sa zakonom i na osnovu dokaza koji su uloženi. Striktnim i ozbiljnim pridržavanjem ovih postulata MKSJ je u proteklih 20 godina otklonio te početne sumnje i nadmašio očekivanja – smatra Meron.

Stava je da je MKSJ svojim odlukama i presudama uspostavio ključne presedane u oblastima međunarodnog krivičnog i humanitarnog prava, presedane koji ne samo da su primjenjivani u Tribunalu već su služili kao smjernice drugim međunarodnim sudovima i sudskim vlastima u njihovim domaćim jurisdikcijama.

 Podsjetio je i da je MKSJ razvio važno tijelo procesne sudske prakse koja se bavi međunarodnim pravima na pravično suđenje i međunarodnim standardima redovnog zakonitog postupka, ali da ovo nije cijelo naslijeđe MKSJ-a.

– Iako je MKSJ dobio mandat da vodi postupke protiv pojedinaca na bazi međunarodnog humanitarnog prava prilikom suđenja, ponosni smo na duboku posvećenost i poštovanje  ljudskih prava i zakonitog postupka – rekao je Meron.

Kroz suđenja i posvećene napore kako tužilaštva, tako i odbrane Tribunal je, mišljenja je Meron, postao čuvar velikog broja dokaza i informacija koji se odnose na događaje koji su se desili tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, te na taj način kreirao arhivu materijala koja služi studentima i istraživačima i koja će služiti mnogim budućim generacijama.

– MKSJ je pokazao da je moguće suditi i u najsloženijim predmetima koje uključuju navode o najgorim zločinima i krivičnim djelima i protiv najviših vojnih i političkih vođa. Od 2011. kada je posljednji bjegunac prebačen u MKSJ, Tribunal je uspio da postigne 100-postotnu provedbu, sa 161 osobom koja je optužena i svi su pronađeni i privedeni – istakao je.

Pred MKSJ je, podsjetio je, prekretnica u vidu  otvaranja novog tribunala, novog mehanizma za međunarodne krivične sudove, a to je institucija čiji je zadatak da od Vijeća sigurnosti UN-a  preuzme određene ključne funkcije MKSJ-a kako on bude završavao svoja preostala suđenja i apelacije i polako zatvarao svoja vrata.

– Odgovornosti ovog mehanizma uključuju  žalbe koje su uložene protiv presuda u predmetima Vojislav Šešelj, Radovan Karadžić, Goran Hadžić i Ratko Mladić, kao i sublimiranje usluga pružanja podrške i zaštite svjedocima, kao i rukovanje arhivom MKSJ-a i pružanje pomoći nacionalnim jurisdikcijama u njihovim istražnim i tužilačkim naporima – zaključio je Meron.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime