Mensur ef. Pašalić na obilježavanju „Dana Bošnjaka Welsa“

0
15

Austrija – U subotu, 04. juna je u prekrasnom ambijentu našeg džemata, na Trgu Bošnjaka u Welsu, bilo nezaboravno. Pred preko 800 posjetilaca, održane su 21. Hatme našeg džemata na kojima su uzeli učešća 17 novih učača Kur`ana Časnoga. Time je nas džemat dobio broj od preko 500 učača Kur`ana, sto je izazvalo suze radosnice kod mnogih prisutnih.

Emir ef. Milanovic je bio najodgovornija osoba za uspjeh ove grupe. On je marljivo i srpljivo radio nekoliko mjeseci na podučavanju Sufari ove po mnogo čemu intresantne grupe.Obje manifestacije (21. Hatme i Dan Bosnjaka) svojim prisustvom su dočarali i uljepšali: Prof. Mensur ef. Pasalic – sef Odjela za Dijasporu, gl. Imam za BKG Nord-Ost Saudin ef. Lopo, podpredsjednik IZBA Midhat ef. Kupinic, novinar Preporoda Bajro ef. Perva, savjetnik za stručna pitanja Mirnes ef. Lemes, članovi Schurarata Abdulah ef. Cajlakovic i Nijaz ef. Dropic, imam IKC Graz Ibrahim ef. Sisic i mnogi drugi.

Izmedju zanimljivih obraćanja, od kojih posebno ističemo obraćanje sefa Odjela za dijasporu, Mensur ef Pasalic, osvježavao nas je sa ilahijama Hafiz Adem Ademi.Sef Odjela za Dijasporu prof. Mensur ef. Pasalic je prenio selame reisu-l-uleme, a zatim je govorio o izazovima i organizaciji bošnjačkih džemata u dijaspori. Vidno je iznio svoje zadovoljstvo sto je imao priliku da prisustvuje jednom ovakvom skupu. Zahvalio se je domaćinu na pozivu i poručio da nastave predstavljati nasu zajednicu i Bošnjake u svjetlu u kojem su to i do sada činili.

U drugom dijelu (kulturnog) programa, „Dan Bošnjaka“, priključili su nam se i političari grada Wels: zamjenik gradonačelnika gosp. Gerhard Kroiß i vijećnik grada Wels gosp. Johann Reindl-Schweighofer, koji su u svojim obraćanjima, a koja su bila popraćena burnim aplauzima, pohvalili rad našeg džemata i kazali da nas džemat može i treba biti primjer svim drugim udruženjima kada je u pitanju integracija,

Na samom početku ove manifestacije, obratio se je nas imam i direktor Bosansko-austrijskog kulturnog centra “Dzemat Wels” Hafiz mr. Senad Podojak na njemačkom jeziku, koji je govorio o tome kakav treba Bosnjak u dijaspori u današnjem vremenu biti.

U drugom dijelu našeg programa ponovo su se u fantastično sjaju predstavili članovi naše folkolorne sekcije “Trg Bošnjaka”. Za muzicki dio našeg programa zaduženi su bili tandem Asmir Hadziric i Sijam Jakupovic koji su svoj posao kao i uvijek odradili na nivou.Nakon programa uslijedio je zajednički ručak, koje su pripremile nase hanume.

(rijaset.islamskazajednica.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime