Memorijalni centar Žuč: Gradit će se spomenik, muzej, kino sala i trg

0
64

Memorijalni centar Žuč: Gradit će se spomenik, muzej, kino sala i trg

Sarajevo – Autori urbanističko-arhitektonsko-pejzažnog projketa su profesori Emir i Hamdija Salihović. Njihovo rješenje budućeg memorijalnog centra je odabrano kao najbolje nakon provedene konkursne procedure.

“Projektom je također precizirano 68 lokaliteta na kojima su stradali heroji odbrane Žuči”, naveo je autor Emir Salihović. Naglasio je da će projekt biti izveden u fazama a jedan od prvih koraka će biti izgradnja putne infrastrukture do budućeg Memorijalnog centra.

“Izgradnja Memorijalnog centra Žuč je jedan od 11 potprojekata koje realizuje Ministarstvo za boračka pitanja KS u okviru Projekta „Opsada i odbrana Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine “, rekao je ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo. On je istakao da je Komisija za odabir najboljeg idejnog rješenja budućeg memorijalnog centra uradila kvalitetan posao, te je odabrala projekt koji će svojim organizacijom i postavkama omogućiti rekonstrukciju svih bitaka vođenih na brdu Žuči.

U sastavu Komisije su bili predstavnici nadležnih kantonalnih ministarstava i zavoda, Fonda memorijala, tri opštine, te Asocijacije arhitekata i Arhitektonskog fakulteta. Prema riječima ministra, idejni projekt će uskoro biti prezentiran i široj javnosti.

Bivši komandant Prve slavne-111 viteške brigade i član istoimenog udruženja Ibrahim Dervišević istakao je da je zadovoljan odabranim rješenjem.

“Važno je da je u sklopu kompleksa predviđena kompletna rekonstrukcija bitaka na Žuči. Posebno mi se dopada idejno rješenje muzeja u kome će biti dokumentirani i rekonstruirani svi značajni događaji za odbranu našeg grada. Očekujem da će Fond memorijala i Ministarstvo za boračka pitanja KS nastaviti sa realizacijom započetih aktivnosti, kako bi radovi na izgradnji što prije počeli”, naveo je Dervišević.
Ukupna površina spomeničkog kompleksa Žuči je 260 hektara, dok će se budući memorijalni centar graditi na prostoru od 40 dunuma zemlje koje je za potrebe njegove gradnje otkupila Opština Novi Grad.

bir.ba

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime