Memorijalni centar u Srebrenici: U Potočarima se očekuje ukop 200 žrtava genocida

0
4

potocari-dzenaza-jedan-11072015- (61)

Srebrenica – Prema saznanjima jednog od svjedoka sa kojim smo razgovarali, u novim iskopavanjima u Kozluku mogla bi se naći i kompletna tijela, kaže Subašić

Prema riječima Munire Subašić, predsjednice Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” očekuju da će ove godine, u Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula biti ukopano oko 200 posmrtnih ostataka ubijenih Srebreničana. Objašnjava da bi najviše posmrtnih ostataka moglo biti pronađeno u novim iskopavanjima na lokalitetu Kozluka.

Iskopavanja Kozluk

-Još je rano govoriti o dženazi u Potočarima. Konačna brojka se do početka ukopa ne zna, ali ja imam predosjećaj da će ova dženaza biti velika i jedan dio je iskopan na Kozluku iz grobnice. A prema saznanjima jednog od svjedoka sa kojim smo razgovarali, u novim iskopavanjima u Kozluku mogla bi se naći i kompletna tijela ubijenih Srebreničana, više njih. Očekujemo ukop oko 200 posmrtnih ostataka, tijela, ovog 11. jula u Potočarima – kazala nam je Subašić.

Dodaje kako nažalost i oni koji su ukopali dijelove tijela svojih najmilijih u Potočarima, nisu završili sa ukopom.

-Mi imamo nišane, ali nemamo tijela. Jako je veliki broj naše djece čija tijela nisu kompletirana. Ja sam ukopala dvije koščice svoga sina i nikako se ne mogu pomiriti s tim. Naše traganje ne prestaje – govori nam Subašić.

Do sada je u Potočarima ukupano 6.377 osoba.

-Zaista, kada govorimo o žrtvama genocida u Srebrenici, proces identifikacije usložnjava to što ne nalazimo kompletne skeletne ostatke, već su oni „razneseni“ na više lokacija. I onda se sa svakog pronađenog ostatka mora uzeti koštani uzorak i dolazi jedan po jedan DNK nalaz. I kako dolaze ti nalazi, mi obavještavamo porodice i to za njih uzrokuje dodatne boli i traume, jer ukopavaju dio po dio tijela – kazuje nam Lejla Čengić, portparol Instituta za nestale osobe u BiH.

Dodaje da što se tiče ukopa posmrtnih ostataka Srebreničana ovog 11. jula, do ovog trenutka 43 porodice su javile da žele da ukopaju posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Ponovno proživljavanje

– Ovaj broj naravno nije konačan. Identifikacije su svake sedmice – objasnila nam je Čengić.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari su nam kazali kako postoji posebna procedura tokom ponovnog iskopavanja posmrtnih ostataka radi kompletiranja.

-Kada članovi porodice dobiju poziv za identifikaciju, to vam je, a govorim vam iz ličnog iskustva, kao da ste tek izgubili osobu koju godinama tražite. Sve boli ponovo proživljavate. A ipak, identifikacija, pa kasnije ukop, vode ka smiraju naših ubijenih najmilijih – govori nam uposlenica ovog centra.

(E. Duvnjak – Šalaka/Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime