Meldina Ugarak (SBB): “Načelnici općina i direktori u javnom sektoru moraju biti sankcionisani za negativno poslovanje”

0
36

Zenica – Meldina Ugarak  je pokrenula inicijativu na današnjoj 18. sjednici Skupštine prema Vladi ZDK da riješi problem sa kojima se suočava Općina Vareš i to još DANAS da izvrši urgenciju prema Poreznoj upravi FBiH da vrate na snagu Sporazum koji imaju sa Općinom Vareš i da ukinu deblokadu računa Općine koja već traje od petog mjeseca ove godine. Ova blokada se već drugi put dešava zbog dugovanja koja su oko 2 miliona KM još iz mandata prethodnog načelnika općine i koji nije rješavao ovu problematiku iako u njegovom mandatu je bila i naplata koncesija koje  se mogla usmjeriti na izmirivanje dugovanja.

Zašto se Vlada nije ranije uključila u ovu problematiku, zašto se čekalo ovoliko dugo?

Kanton mora preuzeti svu odgovornost na sebe i riješiti ovaj problem sa Federalnom podrškom ili bez nje. Jedno od alternativnih rješenja svakako može biti u vidu podjednakih preuzimanja obaveza između Kantona, Federacije i Općine Vareš. Kao i mogućnost plaćanje duga na rate.

“Želim da ova Vlada NAPOKON sankcioniše čelnike na rukovodećim mjestima bili oni načelnici općina ili direktori javnih ustanova. Oni moraju napokon da snose odgovornost za negativna poslovanja. Da li će to biti zatvorska kazna ili neka druga koja će imati smisla za same građane našeg kantona, jer je činjenica da do danadanašnjeg dana niko od njih nije odgovarao za bilo šta, a uništili su toliko društenog dobra da i narednih 20 godina samo radimo na unapređivanju privrednog sektora, bojim se da neće biti dovoljno.” – rekla je Meldina Ugarak, visočka zastupnica SBB-a u Skupštini ZDK.

(visoko.co.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime