Mektić: BiH je razvaljena država jer nema pravosudni sistem

0
4

Mektić: BiH je razvaljena država jer nema pravosudni sistem

“Nemamo pravosudnog sistema i zato smo razvaljena država. Ništa ne funkcioniše u ovoj državi jer nemamo trećeg stuba vlasti, pravosuđa, poručio je na današnjem obraćanju medijima”, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Mektić je na početku konferencije za medije komentarisao rad pravosuđa i prijetnje koje su upućene na njihov račun, kazavši da se ne radi o prijetnjama.

“Neki su se prepali naroda i pisanja na društvenim mrežama i onda su izdali saopštenje da im neko prijeti i da ih neko vrijeđa putem društvene mreže i onda Jukić kaže ‘nek Mektić izađe u javnost i to saopšti'”, kazao je Mektić i nastavio:

“Onda izađe taj Treći blok i kaže: Mi smo i sve što radimo radimo u domenu javne kritike. Tek onda, Gordana Tadić uzme i napiše pismo kako Tužilaštvo raspolaže ozbiljnim informacijama da se prijeti Ružici Jukić s prijedlogom da se njoj dodijeli zaštita”, istakao je.

Mektić je kazao da u BiH ništa ne funkcioniše, te da je država “razvaljena zbog nefunkcionisanja pravosuđa”.

“Onda se oni oglase i kažu: ‘Neće nas prisiliti da odustanemo od borbe protiv kriminala i korupcije’. Bože pomozi! U čemu se sastoji ta borba? Nek mi neko kaže čime se oni bore protiv kriminala i korupcije. Zamisli! Toliko potcjenjivala intelekte građana BiH i našli Facebook grupu neke nevladine organizacije i osmislili priču da im se prijeti. Ušlo Tužilaštvo u cijelu priču i napravili priču koja se vrti po medijima danima. Sad Ružica Jukić počinje uvlačiti mene u to. Ona je totalno marginalna i beznačajna. Ja je ne vidim u pravosuđu uopšte. Ne može ničim doprinijeti, ali može pokvariti. Nemamo pravosudnog sistema i zato smo razvaljena država. Ništa ne funkcioniše u ovoj državi jer nemamo trećeg stuba vlasti, pravosuđa”.

Mektić je kazao da Ružica Jukić nema pravo na policijsku zaštitu.

“Vidjeću da li ću pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti direktora Vilića koji je dodijelio fizičku pratnju Jukić, kojoj to ne pripada ni po jednom aktu države. Ona nije ni tužilac ni sudija, ona je čisti administrativni radnik i ne pripada joj obezbjeđenje. Ona je obični građanin. Ukoliko postoje prijetnje naravno da treba reagovati, ali se mora obratiti lokalnoj policijskoj stanici i da joj se onda pruži zaštita ko i svakom građaninu”.

Dodao je da osuđuje svaku vrstu prijetnje, ali da se u ovom slučaju ne radi o prijetnjama.

“Osuđujem svaku vrstu prijetnje, ako joj neko prijeti, a iz ovog mislim da joj ne prijeti. Pokušavaju glumiti žrtvu i izazvati neku vrstu sažaljenja kod naroda. U ovoj državi svako hoće policijsku zaštitu, svi hoće da im se blinka vozilima. Svi hoće zaštitu pred kućom, vikendicom, ljubavnicom ili ne znam više čime”, kazao je Mektić i dodao:

“Sve više i više organizovano ulaze i žele optužiti druge zbog svog nerada. Ništa nisu uradili po pitanju korupcije, nek kažu konkretno šta su uradili. Ko je osuđen? Koliko je imovine konfiskovano? Koliko je konfiskovano prihoda ostvarenih nelegalno? Sad oni misle da mogu preuzeti kontrolu dok su godišnji odmori, pa nema nigdje nikoga”.

Mektić je još komentarisao navode Josipa Šimića, kazavši da njega ne interesuje pripadnost kadrova, nego želi da radi.

“Šimiću, dosta je i šovinista i nacionalista i fašista i kani se te priče, kakvi hrvatski, srpski, bošnjački kadrovi. Ne interesuje me ko je čiji kadar, dajte da spasimo državu koja je razvaljena zbog pravosuđa. Ne možete se vječito hvatati za nacionalističke parole i tjerate narod da se hvata za vrat”.

(N1)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime