Mektebska takmičenja u Sarajevu, Mostaru, Srebreniku, Prijedoru i Vitezu

0
156

Mektebsko takmičenje u Sarajevu

Srebrenik, Prijedor, Vitez, Sarajevo, Mostar – Jučer je održano finalno takmičenje na novu Medžlisa IZ Sarajevo u kojem su učestvovali pobjednici preliminarnog takmičenja održanog 2. i 3. aprila.

U kategoriji Kiraet 1 (mlađi uzrast) nastupilo je 15, a u kategoriji Kiraet 2 (stariji uzrast) 25 takmičara. U prvoj kategoriji plasman je bio sljedeći: prvo mjesto je osvojio Dindić Humejd (mekteb Blagovac), drugo Česović Bilal (mekteb Briješće) te treće Pehilj Muhamed (mekteb Otes), a u starijoj kategoriji prvi je bio Dedeić Amer (mekteb Doglodi), drugi Abdelmonem Abdurahman (mekteb Nedžarići) te treći Šadinlija Ahmed (mekteb Binježevo).Treba dodati da je jučerašnje takmičare u obje kategorije Kiraeta ocjenjivala komisija u sastavu mr. hfz. Abdu-l-aziz Drkić (predsjednik), zatim hfz. Sadrudin Išerić te hfz. Mensud Đulović. Također jučer je održano i takmičenje iz kategorije Opšte znanje gdje je prvo mjesto osvojio Pajalić Abdurahman (mekteb Jezero), drugo Semina Muratović (Sokolović Kolonija I) te treće Šabić Muhamed (mekteb Jezero). Po dva prvoplasirana takmičara predstavljat će MIZ Sarajevo na mektebskom takmičenju na nivou Muftijstva sarajevskog.

Kada je riječ o ekipnom plasmanu prvo mjesto osvojio je mekteb Jezero (muallim Muhamed ef. Abaz), drugo mekteb Sokolović Kolonija I (muallim Enver ef. Hošić) dok su treće mjesto osvojili predstavnici mekteba Grbavica 2 (muallim mr. Meho ef. Šljivo).

0444

Mektebsko takmičenje u Mostaru

Mektepsko takmičenje na nivou Medžlisa IZ-e Mostar održano je danas u džamiji „Bosanski mudžahidi“ u Sjevernom logoru. Predstavnici mostarskih mekteba danas su se takmičili u tri kategorije: učenje Kur’ana za mlađi uzrast, učenje Kur’ana za stariji uzrast i općem znanju. „Mi iz naših džamija i mekteba izlazimo s naukom, sa znanjem o islamu, Kur’anu, Muhamedu a.s., sa divnim svojstvima islamskog ahlaka, pa vas molim da današnje takmičenje protekne u tom duhu. Bitno je da gradimo i imamo lijepo mišljenje i da taj duh pronosimo u životu“, pred početak takmičenja kazao je ef. Cikotić.

Prema ocjeni komisije najuspješniji su bili: u kategoriji učenje Kur’ana za mlađi uzrast: 1. Harun Ćatić, 2. Dalal Kafadar te 3. Dželila Arnaut; u kategoriji učenje Kur’ana za stariji uzrast: 1. Hasan Gološ, 2. Lejla Marić te 3. Hamza Cikotić; dok su u kategoriji općeg znanja najuspješniji bili: 1. Sadžida Džiho, 2. Ajla Lulić te 3. Amila Tucović.

Takmičenju su ispred Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH prisustvovali dr. Enes Svraka i Bahrudin ef. Čolo.

„Danas smo došli ovdje ne da kontrolišemo već da uživamo u ovom takmičenju. Ovo je znak da mi hoćemo da vodimo brigu o mektepskoj nastavi i polaznicima mekteba. Svi vi ste danas pobjednici i zato želim svima čestitati što ste redovni polaznici mekteba, želim čestitati vašim roditeljima što vode brigu o vašem vjerskom obrazovanju i odgoju, što učite o svojoj vjeri, kulturi, tradiciji i historiji Bošnjaka“, rekao je dr. Enes ef. Svraka

U organizaciji takmičenja pored imama i muallima i radu komisija značajan doprinos dali su vjeroučitelji i profesori Karađoz-beove medrese.

Nagrade najuspješnijim bit će uručene na tradicionalnoj Mektepskoj akademiji Medžlisa IZ-e Mostar. Prvoplasirani će učestvovati i na takmičenje na nivou Muftijstva koje će biti organizirano 24. aprila 2016.

033

Mektebsko takmičenje u Srebreniku

Jučer je u prostorijama II Osnovne Škole u Srebreniku održano je mektebsko takmičenje za polaznike mektebske nastave na nivou Medžlisa IZ-e Srebrenik. Nakon što je komisija ocijenila radove učesnika, dobili smo i zvanične rezultate. U kategoriji test općeg islamskog znanja učestovala su po dva kandidata iz svakog džemata, a poredak je sljedeći: 1. Mujčinović Amra (džemat Ćehaje), 2. Ibrić Emir (džemat Špionica) te 3. Ibrić Melisa (džemat Ćehaje); u kategoriji kiraet za uzrast do 12 godina (po jedan kandidat) poredak je sljedeći: 1. Žilić Hamza (džemat Falešići ), 2. Hogić Nejla (džemat Kiseljak) te 3. Hasić Anela (džemat Bare); u kategoriji Kiraet za uzrast od 12-15 godina (po jedan kandidat) poredak je bio sljedeći: 1. Joldić Faruk (džemat Brda), 2. Buljubašić Nermin (džemat Kiseljak) te 3. Ibrić Senija (džemat Špionica).

Zbrajanjem bodova svih kandidata dobijen je i ukupan ekipni. Najuspješniji džemati su: 1. Džemat Ćehaje (muallim Jasmin-ef. Begunić), 2. Džemat Kiseljak (muallim Ismet-ef. Odobašić) te 3. Džemat Špionica (muallim Refik-ef. Hodžić).

Proglašavanje pobjednika, dodjelu diploma i uručivanje novčanih nagrada izvršili su glavni imam Refik-ef. Hodžić i predsjednik Medžlisa mr.sc Abdulah Arifović. Medžlis IZ Srebrenik će na mektebskom takmičenju na nivou Muftijstva tuzlanskog predstavljati prvo plasirani takmičari iz sve tri kategorije.

022

Mektebsko takmičenje održano i u Prijedoru

Jučer je u prostorijama Medžlisa IZ Prijedor i Čaršijskoj džamiji u Prijedoru održano takmičenje između polaznika mektebske nastave. Takmičenje se odvijalo u tri kategorije: Test opšteg znanja, Kiraet mlađi uzrast i Kiraet stariji uzrast. Tako da smo dobili prvoplasirane učenike i ove godine iz ove tri kategorije. Nakon što je komisija za kiraet i komisija za test opšteg znanja-ilmihal sabrala bodove glavni imam Husein ef. Velić uručio je Diplome i nagrade za prva tri mjesta iz svake kategorije kao i nagrade i priznanja za njihove muallime i Diplomu za prva tri mjesta u ekipnom takmičenju mekteba. Prije samog proglašenja pobjednika glavni imam se zahvalio svim učesnicima i kao hediju ispred Medžlisa uručio po jedan DVD „Kolektivna šehidska dženaza Prijedor 20. juli 2015. godine“ što je bila i prilika da se Fatihom sjedimo svih bosanskih šehida.

11 04 2016 01 mektebska takmicenja 4

U kategoriji Test opšteg znanja prvo mjesto osvojila je Sarah Ramić iz džemata Ćela, drugo mjesto Adel Ramić također iz Ćele a treće mjesto osvojila je Ajla Hadžić iz džemata Bišćani.

U kategoriji Kiraet za mlađi uzrast prvo mjesto osvojila je Adila Ahmetagić iz džemata Donja Puharska, drugo mjesto Lamija Softić iz džemata Ćela a treće mjesto pripalo je Rejhanu Hodžiću (2. razred) iz džemata Hambarine. U kategoriji Kiraet za stariji uzrast prvo mjesto osvojio je Mulalić Amir iz džemata Hambarine drugo mjesto Amra Zenkić iz džemata Donja Puharska i treće mjesto Adel Radmić iz džemata Ćela. Kandidati sa osvojenim prvim mjestima predstavljat će naš medžlis na takmičenju na nivou Muftijstva bihaćkog koje će se održati inšallah 24.aprila 2016.god.

U ukupnom poretku po broju osvojenih bodova na prvom mjestu je Mekteb Ćela zatim na drugom mjestu Mekteb Donja Puharska i treće mjesto Mekteb Hambarine.

Glavni imam se zahvalio svim učenicima na takmičenju i poželio im puno više uspjeha u narednom periodu.

Mektebsko takmičenje u Vitezu

U prostorijama džemata Vitez jučer je održano devetnaesto mektebsko takmičenje na nivou Medžlisa Islamske zajednice Vitez. Polaznici mektebske nastave su se takmičili u tri kategorije i to: test iz općeg znanja, kiraet mlađi uzrast od I do VI razreda i kiraet stariji uzrast od VII do VIII razreda. U kategoriji općeg znanja takmičilo se deset polaznika mektebske nastave iz devet džemata: (Vitez, Kruščica, Počulica, Preočica, Lupac, Bukve, Grbavica, Ahmići i Vrhovine). Članovi komisije iz općeg znanja bili su: glavni imam Omer-ef. Sikira, Mihnet-ef. Mehmedović, Ibro-ef. Halilović, Emrah-ef. Šeper, Osman-ef. Kurdić, Almedin-ef. Mešković, Sakib-ef. Peskić, Mahir-ef. Husić i Mustafa-ef. Varešlija. Nakon provedenog testiranja komisija je pregledala i objavila rezultate. Prvo mjesto iz općeg znanja osvojila je Trako Halima predstavnica džemata Kruščica muallim Ibro-ef. Halilović, drugo mjesto osvojila je Topoljak Zilka predstavnica džemata Lupac muallim Almedin-ef. Meškovića, a treće mjesto Hrustanović Nejra predstavnica džemata Počulica muallim hafiz Salih-ef. Haseljić. Trako Halima je predstavnica Medžlisa Islamske zajednice Vitez za takmičenje na nivou Muftiluka travničkog koje će se održati 24. aprila 2016. godine.

Prema protokolu i uputstvima Muftiluka travničkog prije podne namaza u Ahmedaginoj džamiji u Vitezu održano je takmičenje iz kiraeta za mlađi uzrast od I do VI razreda osnovne škole. Drugu komisiju za kiraet su sačinjavali: predsjednica profesorica Lejla Bešo-Haskić, hafiz Salih-ef. Haseljić, hafiza Živčić Medina studentica druge godine Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu uz tehničku podršku sekretara Medžlisa Mirnesa Alihodže. Prvo mjesto iz kiraeta mlađi uzrast od I do VI razreda osnovne škole osvojio je Mujkanović Ibrahim predstavnik džemata Lupac muallim Almedin-ef. Meškovića, drugo mjesto osvojila je Zlotrg Safija predstavnica džemata Vitez muallim Omer-ef. Sikira, a treće mjesto pripalo je Berbić Amaru predstavniku džemata Ahmići muallim Mahir-ef. Husić. Nakon takmičara mlađeg uzrasta uz prisustvo džematlija i roditelja održano je takmičenje iz kiraeta za stariji uzrast od VII do VIII razreda osnovne škole. Takmičenju su prisustvovali najbolji učači Kur’ana sa područja Medžlisa Vitez, izabrani od strane muallima. Prvo mjesto osvojio je Mujkanović Hamza predstavnik džemata Lupac muallim Almedin-ef. Mešković, drugo mjesto osvojio je Patković Harun predstavnik džemata Ahmići muallim Mahir-ef. Husić, treće mjesto pripalo je Đidić Amini predstavnici džemata Kruščica muallim Ibro-ef. Halilović. Pobjednici Mujkanović Ibrahim i Mujkanović Hamza će biti predstavnici Medžlisa Vitez na takmičenju na razini Muftiluka travničkog.

U ekipnom poretku najbolje rezultate pokazali su polaznici džemata Lupac muallim Almedin-ef. Mešković sa osvojenih 151 poena, drugo mjesto džemat Počulica muallim hafiz Salih-ef. Haseljić sa 126 poena i treće mjesto pripalo je džematu Ahmići, muallim Mahir-ef. Husić sa 121 poena.

Svi takmičari su dobili prigodne nagrade a pobjednici i njihovi muallimi dobili su diplome i novčane nagrade koje je uručila profesorica Elči Ibrahim pašine medrese Lejla Bešo-Haskić i hafiza Živčić Medina. Na kraju takmičenja uz sadržajno i poučno predavanje prisutnim se obratio glavni imam Omer-ef. Sikira.

011

(islamskazajednica.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime