Mekka: Dr. Mustafa Cerić na Međunarodnoj konferenciji o borbi protiv terorizma

0
5

11016074_1552602101684703_4610417273769091277_nMekka   ̶  Jučer je u Mekki otvorena Međunarodna islamska konferencija o borbi protiv terorizma u prisustvu više stotina muslimanske uleme i intelektualaca iz cijelog svijeta.

Učesnik Konferencije u današnjoj sesiji sa temom “Sektaški šovinizam i politički ekstremizam”  bit će predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić, a prisutni su i muftije sa Balkana na čelu sa reisu-l-ulemom Husejnom ef. Kavazovićem i muftijom sandžačkim Muamerom ef. Zukorlićem, muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović, muftija ljubljanski Nedžad ef. Grabus, muftija dr. Mevludin Dudić iz Sandžaka, i muftija kosovski Trnava. Povodom Konferencije, oglasio se dr. Mustafa Cerić. Tekst prenosimo u cjelosti:

“Danas u prijepodnevnoj sesiji govorim na globalnoj konferenciji u Mekki o opasnosti terorizma i načinima borbe protin nasilja u ime vjere. Tema mog izlaganja je: “Sektaški šovinizam i politički ekstremizam”.

Moja glavna poruka u izlaganju je da su muslimani danas suočine sa vanjskim napadima na islam i muslimane i unutrašnjim zloupotrebama vjere islama i emocija muslimana za uske sektaške i političke ciljeve.

Iako su u pravu oni misle da su vanjski napadi na islam i muslimane opasni, ja mislim da je zloupotreba vjere islama i emocija muslimana iznutra mnogo opasnija i pogubnija za islamsku civilizaciju.

Zato je od prevelike važnosti da muslimani konsoliduju svoje unutranje redove da bi se mogli suočiti sa vanjskim izazovima…

“Islamofobija jest opasna, ali islamofanija je opasnija”, moja je najvažnija poruka svjetskoj ulemi danas u Mekki na globalnoj konferenciji o terorizmu…

Inače, u prisustvu više stotina uleme iz cijeloga svijeta konferenciju u Mekki je u ime kralja Selmana bin Abdulaziza Al Sauda jučer otvorio princ Halid bin Fejsal bin Abdulaziz Al Saud, guvernen Mekke, koji je pozvao ulemu da se ujedini u naporu suzbijanja zloupotrebe vjere islama i emocija muslimana, kao i da rade sa omladinom kako bi shvatila pravu poruku islama, koji poziva ljude na mir i suživot sa svim ljudima dobre volje…

Na otvaranju konferencije govorili su također vrhovni muftija Kraljevine Sudijeske Arabije, Šejh Abdulaziz bin Abdullah Al Al-Šejh, Šejhul Al-Azhara Ahmed Al-Tajjib i generalni sekretar Rabite, Musliamske svjetke lige dr. Abdullah bin Abdulmuhsin Turki…

Na konferenciji u Mekki su, također, prisutni muftije sa Balkana na čelu sa reisu-l-ulemom Husejnom Kavazovićem i muftijom sandžačkim Muamerom Zukorlićem… muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović, muftija ljublajnski Nedžad ef. Grabus, muftija dr. Mevludin Dudić iz Sandžaka, muftija kosovski Trnava i dr.

Učimo dovu da konferencija u Mekki donese dobroga za naš ummet i cijeli svijet… Amin!”

1904220_1552601955018051_3514814287956493889_n

11021086_1552601725018074_2778586371411144493_n

(Bosna PRESS)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime