Mehmet Gormez: UN je u ratu u BiH izgubio ugled i povjerenje

0
33

mehmet-gormez-un-je-u-ratu-u-bih-izgubio-ugle

Turska – Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez kazao je da su Ujedinjene nacije tokom rata u Bosni i Hercegovini izgubile ugled i povjerenje u očima svijeta.

Gormez je prisustvovao obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici održanog 11. jula u Potočarima, a potom posjetio Sarajevo. U razgovoru za AA je kazao da je rat u BiH bio borba istine protiv laži, a da je jedna od najvažnijih odlika tog rata bilo pitanje opstanka šačice muslimana sa njihovim etničkim identitetom u sred Evrope.

Mehmet Gormez je ovom prilikom kritikovao i papu Franju jer je tokom junske posjete Sarajevu izbjegao upotrijebiti termin „genocid“, ali i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija koje nije usvojilo rezoluciju o genocidu u Srebrenici zbog veta Rusije.

Ističući da je osnovna dužnost čovječanstva da reagira i osudi svaki zločin protiv čovječnosti, genocid ili zločin koji je pogazio ljudsku čast bez obzira na vjersku, rasnu i drugu pripadnost zločinaca, Gormez je izrazio nadu da će ta činjenica u budućnosti biti bolje shvaćena i da će doći očekivane izjave.

„Na putu ka Srebrenici najveću bol u srcu sam osjetio zbog okačenih postera Vladimira Putina, predsjednika Rusije koja je vetom spriječila usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Vijeću sigurnosti. To je pokazatelj da neki na ovoj zemlji još uvijek nisu shvatili lekciju. Zbog toga sam veoma tužan. Rat u BiH je bio rat u kojem je UN izgubio svoj ugled i povjerenje pred očima cijelog svijeta. Srebreničke žrtve su bile pod zaštitom UN-a, Holanđana. Bili su pod zaštitom i ubijeni su i nije se ništa učinilo“, kazao je Gormez.

Gormez je na kraju naglasio da je krajnje tužna činjenica da UN i 20 godina nakon srebreničkog genocida oklijeva u donošenju odluka o tom pitanju.

(AA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime