Mehmet Gormez: Mekka je mogla ostati u izvornom izgledu

0
8

mehmet-gormez-mekka-je-mogla-ostati-u-izvorno

Turska, Arabija – Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez kazao je da islam propisuje samokritiku i da se tragične nesreće na hodočašću hadža mogu izbjeći ukoliko se bude pridržavalo pomenutog načela i svake godine postupalo po dobronamjernim primjedbama i savjetima.

Gormez je bio gost današnjeg uredničkog deska AA i tom prilikom govorio o aktuelnim temama poput borbe protiv terorizma i nedavne nesreće u Mekki.

„Svake godine našoj braći dobronamjerno ukazujemo na najmanje nedostatke tokom hadža i da se radi na tome stremili bismo ka savršenom programu obreda. Veliki gradovi su se mogli podići u ravnicama Džede i Medine, umjesto što su se poravnala brda od velike historijske važnosti i podigli neboderi oko Kabe u Mekki, gdje se mogao izgraditi lavirint metroa za lakše kretanje“, kazao je Gromez.

Ističući da su u Mekki do 1971. godine postojali svi artefakti koje su poslanik Muhamed i njegovi prijatelji ostavili muslimanima u naslijeđe, Gormez je kazao da je tamošnjim prijateljima u Saudijskoj Arabiji mnogo govorio o pitanju brisanju historijskog naslijeđa, ali da ta tema teško dopire do njih. Dodao je da je Mekka mogla ostati u svom historijskom izgledu.

Iranske tvrdnje da je u stampedima na Mini poginulo 4.700 hodočasnika, Gormez je ocijenio pretjerivanjem iranskih zvaničnika, koji su jedini transpotovali tijela svojih državljana iz Mekke, dok su poginuli hodočasnici iz ostatka svijeta svi sahranjeni u Mekki.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u islamskom svijetu, Gormez je kazao da islamski prvaci trebaju intenzivnije zagovarati milost i merhamet kao vrijednost u međuljudskim odnosima. Ističući da je ta dimenzija potrebna cijelom svijetu, kazao da je Zapad počeo islam promatrati kroz prizmu nasilja IDIŠ-a, Al Kaide i drugih pokreta koji u osnovi nemaju islamska načela.

Osvrnuvši se na terorizam kao prijetnju globalnom miru, Gormez je kazao da terorističke aktivnosti imaju ideološku i kulturnu dimenziju, a da je cilj terorizma da se društvo u potpunosti liši islamske civilizacije.

„Terorističke napade smatram kulturološkim napadima s ciljem istrebljenja islama i islamske civilizacije. Nisu to samo oružani napadi. Napadi pokreta PKK nisu samo oružani napadi na Kurde i Turke, već ujedno i ideološki i kulturološki s ciljem podjele ove zajednice i odvajanja od islama i to se mora tako posmatrati“, tvrdi Gormez.

Naglašavajući da se dešavanja u regiji moraju posmatrati u cjelini, Gormez je kazao da je teroristička organizacija IDIŠ navodno uspostavila „islamsku državu“, a da je njen cilj ustvari uništavanje islama.

„S obzirom na aktivnosti i ciljeve, IDIŠ se nimalo ne razlikuje od PKK-a“, zaključio je Gormez.

Komentirajući sve češće incidente izazvane aktivnostima izraelske vojske u kompleksu Al Akse u Jerusalemu, Gormez je poručio da se nikako neće dozvoliti narušavanje tok kompleksa.

(AA)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime