Mehmedović: Pozivam Izetbegovića da podnese tužbu protiv Srbije dok nije kasno

8
11
Mehmedović je naveo da građanima BiH opterećenim sa bezbroj briga, kako egzistencijalne, tako i političke naravi, posebno Bošnjacima, promiču veoma važne stvari za njih same i za njihovu domovinu. Jedna od takvih veoma bitnih i važnih stvari je pitanje žalbe na presudu Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

“Presuda po tužbi BiH protiv Srbije za genocid donesena je 26. februara 2007. godine. Rok za žalbu povodom revizije presude ističe istekom ostavljenog 10-godišnjeg roka, a to je 26. februara 2017. godine”, naveo je Mehmedović.

Dodao je da je Međunarodni sud pravde, najviši pravosudni organ UN-a, presudio da je Srbija odgovorna za kršenje Konvencije o genocidu, jer nije učinila sve što je bilo u njenoj moći za sprečavanje genocida te za nekažnjavanje i predavanje Haškom tribunalu individualnih počinitelja.

“Međutim, Srbija nije proglašena odgovornom za genocid ili saučesništvo u istom, čak ni za genocid u Srebrenici koji je stavljen na teret isključivo organima Republike Srpske. BiH kao tužiteljska strana uspjela je dokazati djela u osnovi genocida (počinjenje niza ratnih zločina), međutim ne i genocidnu namjeru, genocidna namjera dokazana je samo u slučaju Srebrenice i to povodom RS, te da su ta djela počinjena sa ciljem istrebljenja bošnjačkog stanovništva”, kazao je on.

Istakao je da BiH može podnijeti žalbu na presudu u slučaju pronalaska novih dokaza koji joj u vrijeme donošenja presude nisu bili poznati ili nisu bili dostupni.

“Na kojoj političkoj instanci je da se stara i brine o ovom nacionalnom pitanju od primarne važnosti i vitalnog značaja za sve građane BiH, a posebno Bošnjake? Na svima koji štite interes BiH, a najviše naravno, na SDA. Još konkretnije, na predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, kao članu Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, u čijoj su nadležnosti pitanja od općeg društvenog i nacionalnog značaja”, rekao je Mehmedović.

On je kazao da pošto smo veoma blizu isteka roka za podnošenje žalbe, a za proteklih 10 godina, koliko već traje rok, nije čuo ni ozbiljnu izjavu, a kamoli raspravu o ovoj temi, boji se da odgovorni svjesno iz samo njima poznatih razloga ovu obavezu zanemaruju i eskiviraju.

“Bilo je nekoliko kritičkih i upozoravajućih novinarskih tekstova koji bacaju sumnju da bi neko u ime BiH bio voljan napraviti nagodbu s Aleksandrom Vučićem, u kojoj bi na jednom tasu bilo odricanje od prava na žalbu na tužbu za agresiju Srbije na BiH, a na drugom žrtvovanje Milorada Dodika, odnosno osuda njegove separatističke politike. Zbog odsustva političkog interesa SDA i drugih, da se više i ozbiljnije pozabavi ovim pitanjem, ovakve sumnje djeluju uvjerljivo”, kazao je on.

Na kraju je pozvao Bakira Izetbegovića da u ime svih šehida, njihovih familija, kao i logoraša i njihovih familija, pored toga što su bili Bošnjaci ubijani jer su bili članovi ili funkcioneri SDA, iskoristi ovo kratko vrijeme i poduzme sve potrebne mjere i radnje da se podnese žalba na tužbu BiH protiv Srbije.

“Inače će biti kasno. Ovom prilikom bih poručio liderima stranaka tzv. građanske opcije sa svojim indolentnim odnosom prema ovakvim pitanjima da će se i njihova šutnja na izborima čitati kao znak kukavičluka i nedostatak patriotizma i sućuti za sve žrtve agresije Srbije na BiH”, rekao je on.

(KLIX)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

8 KOMENTARI

 1. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić odbacio je bilo kakvu mogućnost revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

  -Nema nikakve šanse da se taj proces ponovo pokrene i ova priča se može smatrati završenom. Revizije postupka u ovom slučaju neće i ne može biti – uvjeren je Ivanić.

  Pozivajući se na informacije dobijene od nadležnih u Međunarodnom sudu pravde, istakao je da ne postoji mogućnost apelacione procedure, već samo novog postupka.

  -Taj postupak je moguće pokrenuti pod nekoliko uslova. Prvo da postoji neka nova činjenica, koja ranije nije bila poznata. Koliko mi je poznato, toga nema. Drugo, da je zahtjev pokrenut u roku od najmanje šest mjeseci od saznavanja te nove činjenice, što se očito nije desilo i da zahtjev bude pokrenut u roku od deset godina od dana izricanja presude. Rok ističe 26.februara 2017.godine i nema niti jedne nove naznake te vrste – naglasio je Ivanić u izjavi Feni.

  Ukazao je da bi, eventualni novi postupak podrazumijevao i da se usvoji nova politička odluka, prije svega u Predsjedništvu BiH, za šta ne postoji njegova saglasnost, što znači da ne može biti konsenzusa o ovom pitanju.

  -S obzirom na to da sam ja član Predsjedništva BiH i da imam negativan stav, odluka Predsjedništva o tom pitanju ne može biti usvojena, što znači da ne može biti ispunjen ni taj presuslov – kategoričan je Ivanić.

  Polazeći od te činjenice, još u junu ove godine proslijedio je pismo Međunarodnom sudu pravde u kojem je naveo da nema političke saglasnosti o ovom pitanju i da bi bilo kakav zahtjev ili neki drugi akt, uime bilo koje institucije, bilo kršenje Ustava BiH i da takav zahtjev ne može biti legitiman.

  Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra i da bi eventulano pokretanje revizije presude bilo ponovno „dolijevanje ulja na vratu“.

  -To bi bilo neviđeno pogoršanje političkih prilika – rekao je Ivanić u izjavi Feni, ističući da napore treba usmjeriti prvenstveno na popravljanje regionalne saradnje.

  U tom konteksu, ključni koraci, kako je naveo, i u praksi, a ne samo riječima, treba da se naprave iz Sarajeva.

  Međunarodni sud pravde je 2007. godine odbacio odgovornost Srbije u tužbi za genocid koju je podnijela BiH.

  BiH je tokom rata, 1993. godine, podnijela tužbu za genocid protiv tada SR Jugoslavije, kasnije Srbije i Crne Gore.

  Četrnaest godina poslije, 2007. godine, Sud je odbacio odgovornost Srbije za genocid.

  0

  0
 2. Sta jos treba da se desi pa da se Bosnjaci probude iz letargije i pristupe odgovorno prema svojim biracima i svom narodu.U momentu kojim svjedocimo dok su aktivnosti obje nase susjedne drzave usredsredjene ofanzivnim i nedobronamjernim koracima prema disoluciji jedine nam domovine,i dok se sto javno sto tajno naoruzavaju i medjusobno prepucavaju, i svremena na vrijeme razmjenjuju prijetecu retoriku, Bosnjacki politicari zaboravljeju da je jedini nacin da od toga odustanu da ih se izvede na istinu preko medjunarodnog suda pravde u Hagu prvo zbog agresije a potom i GENOCIDA.Time se slazem sa gospodinom Mehmedovicem da je krajnje vrijeme da se susjedne zemlje izvedu i osude pred medjunarodnim sudom pravde u Hagu,prvo da ih se optuzi za agresiju na suverenu i medjunarodno priznatu drzavu BiH,zatim traziti ratnu repearaciju i ostetu zbog rusenja paljenja,silovanja a sve u cilju podjele nase zemlje.Time cemo dokazati da smo zreo i odgovoran narod,poslije dobijanja prava na odstetu i reparaciju onda mozemo da pristupimo poboljsanju dobrosusjedskih i medjunacionalnih odnosa.

  0

  0
  • Prvo da se nađe ko je poručivao 5000 mrtvih u Srebrenici,i da se nađe broj pobijenih Srba od strane zelenog ustaše Orića i sve ostalo počev od svatova u Sarajevu.Da se ustanovi broj pobijenih Srba u II sv.ratu od strane zeleno crne ustašije.Da li razumeš dilbere ovo napisano.

   0

   0
   • milija….kako se retro ponasas ……prava vlasina ,
    statistika vam je iz Cosiceve kuhinje ….. to jest LAZ .
    Imate tesku hipoteku iz 90-tih , koju nemozete izbrisati
    Slobo vam je jebo mamu za vjek vjekova..
    Vi ste GENOCIDAN narod i tu je kraj :-))

    0

    0
    • dobro je kad ti znaš istinu pa laž i sretno ćeš živeti dok se ne sazna istina ma ko je pisao..zelena i crna ustašija tako isto reaguju kao ti balijaćU.

     0

     0
  • Prvo da se nađe ko je poručivao 5000 mrtvih u Srebrenici,i da se nađe broj pobijenih Srba od strane zelenog ustaše Orića i sve ostalo počev od svatova u Sarajevu.Da se ustanovi broj pobijenih Srba u II sv.ratu od strane zeleno crne ustašije.Da li razumeš dilbere ovo napisano.

   0

   0
  • OTAC NACIJE je valjda probudio “najstariju”naciju bošnjaka,rekao im šta radi CNN,BBS u bošnjačkim glavama.More šta bi saMuslimanskim bratom Bakirom,što ga to prate neke svetske obaveštajne službe,jel to on postao “milosrdna sestra”

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime