Mega projekti u Turskoj će dobiti novi zamah nakon pobjede AK Parti

0
41

mega-projekti-u-turskoj-e-dobiti-novi-zamah-n

Turska – Gigantski infrastrukturni, energetski i transportni projekti u Turskoj nastaviće se bez ikakvih odlaganja, sa novim zamahom, nakon pobjede Stranke pravde i razvoja na ponovljenim izborima održanim u nedjelju.

Erdal Tanas Karagol, direktor odjela za ekonomiku pri Fondaciji za politička, ekonomska i socijalna istraživanja (SETA) iz Ankare, kazao je da Turska mora u što skorijem roku dovršiti ove projekte kako bi unaprijedila svoje željezničke, zračne i druge transportne veze. “Kroz ove projekte, naša zemlja može steći veliko bogatstvo,” kazao je Karagol.

“Turska pokušava da se nametne kao energetsko i trgovinsko čvorište kako za Bliski Istok, tako i za Centralnu Aziju. Ove projekte i jeste započela vlada AK Partije. Sada kada je jasno da će se njihova vladavina nastaviti, očekuje se da će projekti biti dovršeni bez odlaganja. S okončanjem izbora i političke neizvjesnosti u zemlji, Turska sada može uspješno privući strana ulaganja u mega projekte.”

Projekti ukupne vrijednosti 100 milijardi dolara uključuju brzu cestu Kuzey Marmara Otoyolu, most Yavuz Sultan Selim, treći aerodrom u Istanbulu, Canal Istanbul, proturaketni odbrambeni sistem velikog dometa, Eurasia Tunnel i Finansijski centar Istanbul.

– Projekti izgradnje nuklearnih elektrana –

Prva nuklearna elektrana u Turskoj, Akkuyu, biće izgrađena u provinciji Mersin, na mediteranskoj obali Turske. Njom će upravljati ruska državna korporacija za atomsku energiju – RosAtom, sa radnim vijekom od oko 60 godina. Troškovi izgradnje će iznositi 22 milijarde dolara, a elektrana će posjedovati najnoviju tehnologiju i najveće sigurnosne standarde. Godišnje će proizvoditi 35 milijardi kilowatt sati električne energije, a sva četiri reaktora će postati u potpunosti operativna do 2023. godine, na 100. godišnjicu od osnivanja Republike Turske.

Kako bi smanjila ovisnost o uvoznim energentima, Turska do iste godine planira izgraditi ukupno tri nuklearne elektrane. Francusko-japanski konzorcij će izgraditi drugu nuklearku u Sinopu, na crnomorskoj obali. Treća elektrana je u fazi planiranja, a biće po svoj prilici izgrašena u regiji Igneada, na sjeverozapadu Turske.

– Projekat “Transanadolski plinovod” (TANAP) –

Projekat TANAP će transportovati prirodni gas iz azerbejdžanskog nalazišta Šah Deniz 2, preko Gruzije i Turske, na evropsko tržište. Plinovod će se u Grčkoj priključiti na Tran jadranski plinovod (TAP), koji će ga povezati sa evropskim sistemom. Ukupna vrijednost projekta je oko 10-12 milijardi dolara, a TANAP će biti integralni dio Južnog gasovodnog koridora, koji će decenijama osiguravati redovno snabdijevanje Evrope prirodnim gasom. Planirano je da će TANAP postati operativan 2018. godine sa kapacitetom od 16 milijardi kubnih metara gasa, koji će se do 2023. godine povećati na 23 milijarde, a do 2026. godine na 31 milijardu kubnih metara prirodnog gasa.

– Autoput Sjeverna Marmara i most Yavuz Sultan Selim –

Yavuz Sultan Selim će nakon završetka radova postati i treći most preko Bosfora, koji će spajati evropsku i azijsku stranu Istanbula. Osam saobraćajnih traka i dvije željezničke trake biće postavljene u istom nivou. Izgradnja trećeg mosta preko Bosfora će biti rezultat inžinjerskog umijeća i najnaprednije tehnologije, u kojoj će učestvovati tim sa najvećim brojem turskih stručnjaka. Estetskim i tehničkim odlikama, postaće jedan od najvažnijih mostova u svijetu. Na njega će se nastavljati brza cesta Kuzey Marmara Otoyolu (autoput Sjeverna Marmara), koja će zaokružiti vrijednost projekta na 1,6 milijardi dolara.

– Treći aerodrom u Istanbulu –

U istanbulskom distriktu Arnavutkoy je u toku izgradnja trećeg gradskog aerodroma, sa godišnjim kapacitetom od 160 miliona putnika. Tender za izgradnju ovog zdanja je 2013. godine dodijeljen Konzorciju Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon, kojeg čine turske kompanije.

– Canal Istanbul –

Canal Istanbul je umjetni komunikacijski kanal koji će biti izgrađen paralelno sa Bosforom, a spajaće Crno more sa Mramornim morem. Uveliko će olakšati brodski saobraćaj, naročito za naftne tankere, koji prolaze preko Bosfora. Kanal će imati kapacitet od oko 160 brodova dnevno i biće dovršen do 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta: 15 milijardi dolara.

– Finansijski centar Istanbul –

Cilj izgradnje ovog centra je stvoriti povoljne uslove koji će Istanbulu omogućiti da postane jedan od vodećih finansijskih centara u svijetu. Projekat vrijedan 2,6 milijardi dolara je integralni dio plana Republike Turske da se plasira među 10 najvećih ekonomija svijeta. Očekuje se da će centar biti završen do 2018. godine. U njemu će biti smješteni glavni uredi najvećih državnih finansijskih rijela, državnih i privatnih banaka i sličnih poduzeća. Prostiraće se na površini od 45 miliona kvadratnih metara uredstkog, stambenog, maloprodajnog, konferencijskog, hotelskog i parking prostora.

– Autocesta Gebze-Orhangazi-Izmir –

Autocesta dužine 433 kilometra, koja će povezivati Gebze, Orhangazi i Izmir biće najveći cestovni infrastrukturni projekat u turskoj historiji. Omogućiće skraćivanje puta od Istanbula do Izmira sa trenutnih osam, na samo tri i po sata vožnje. Projekat će biti implementiran kroz partnerstvo između državnih i privatnih firmi, a najavljeno je da će biti dovršen do 2018. godine. Počinjaće u gradu Gebze, na sjevernom dijelu zaljeva Izmit, a dijelom će spajati crnomorsku sa egejskom obalom.

(AA)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime