Medžlis Zenica: Sakupljeno 15 tona zekata u džematu Šerići

0
9

Medžlis Zenica: Sakupljeno 15 tona zekata u džematu Šerići

Zenica – Rijaset islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ove godine je po prvi put pokrenuo akciju organizovanog prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode. Ova vijest obradovala je džematlije džemata Šerići, obzirom da su sada mogli na lakši način da izvrše ovu islamsku dužnost.

Svjesni obaveze davanja zekata na poljoprivredne proizvode, džematlije Šerića su i mnogo godina unazad vodili računa da izdvoje zekat na ono što im Uzvišeni Allaha daje od prihoda sa zemlje, te su pojedinačno odvozili svoj zekat u neke od naših medresa, nekada u Gradsku narodnu kuhinju, u Dom za nezbrinutu djecu, i druga mjesta.

Dakle, Šerićani su tradicionalno svojim zekatom pomagali medrese, razne ustanove i institucije, i na taj način izgrađivali kod sebe osjećaj međusobne solidarnosti i potrebe pomaganja drugog.

Put činjenja zajedničkog dobra, međusobnog potpomaganja i solidarnosti

Ovogodišnja akcija organizovanog prikupljanja poljoprivrednih proizvoda, samo je jedna u nizu akcija IZ-e koje džematlije Šerića podržavaju i daju svoj doprinos, jer je ranije, u toku mjeseca ramazana džemat Šerići u novcu prikupio 12.000 KM zekata i sadekatul-fitra, zatim za vrijeme kurban bajrama za potrebe IZ-e predali su 41 goveđu, i 60 bravećih koža, itd. Valja napomenuti da su sve ove akcije koje organizuje i provodi Islamska zajednica zajedno sa svojim džematima, samo put činjenja zajedničkog dobra, međusobnog potpomaganja i solidarnosti.

Džemat Šerići

Brigu o svim svojim džematima vodi Islamska zajednica

Islamska zajednica vodi brigu o svim svojim džematima na području cijelog Rijaseta. Konkretno u slučaju džemata Šerići, nakon prošlogodišnjih poplava i klizišta, Šeriće je posjetio reisul-ulema Islamske zajednice u BiH mr. Husein ef. Kavazović, i tom prilikom pokrenuo inicijativu oko opremanja objekta koji če služiti kao ambulanta porodične medicine u Šerićima. Tako su Šerići posredstvom Islamske zajednice, koja je donirala oko 80.000 km, dobila savremenu i modernu ambulantu koja je počela sa radom već ove godine.

Šerićani nastoje da na dobro uzvrate još boljim

Zbog toga, između ostalog, vrijedne džematlije Šerića kad god im se pruži prilika nastoje da na dobro uzvrate još boljim svojoj Islamskoj zajednici.

Inače, ovogodišnja akcija prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvede provedena je u danima vikenda 17. i 18. oktobra, gdje je za dva dana prikupljeno oko 15 tona različitih poljoprivrednih artikala, većnom krompira zatim luka, mrkve, graha, jabuka i dr. Medžlis islamske zajednice je kompletan iznos zekata iz džemata Šerići uručio Gradskoj narodnoj kuhinji u Zenici, a Grad Zenica je u dogovoru sa Medžlisom islamske zajednice obezbjedio prijevoz navedenih poljoprivrednih artikala.

U 7. ajetu sure Ibrahim Allah dž.š. je rekao : ”I kad je Gospodar vaš objavio: Ako budete zahvalni i ja ću vam zacijelo, još više dati, budete li nezahvalni kazna Moja doista će stroga biti“.
Davanje zekata je vid zahvale  Allahu dž.š. na Njegovim blagodatima. Stoga, Šerićani duboko ubjeđeni u ove riječi Allaha dž.š. na ovaj način Mu iskazuju svoju zahvalnost.

Neka je neizmjerna hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova.

Senaid ef. Kovačević, imam džemata Šerići

(bir.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime