Medžlis Mostar uz mektepsku nastavu pokrenuo sekciju karatea

0
37

10 11 2015 07 sekcija karatea mektebi mostar 1

Mostar – Odlukom Izvršnog odbora Medžlis Islamske zajednice Mostar ove godine je u sklopu mektepske nastave pokrenuo i sekciju karate. Na ovaj način Medžlis IZ Mostar nastoji polaznicima mektepske nastave omogućiti prihvatljiv način bavljenja sportom. „Roditelji imaju priliku da  bez posebnih dodatnih ulaganja svoju djecu uključe u sportske sekcije što je veoma važno za fizički odgoj“, naglasio je šef medžlisovih stručnih službi Džafer Alić. Karate sekcija, ukoliko se pokaže interes, bit će prva u nizu sportskih sekcija. „ S obzirom da smo imali sve potrebne uvjete za organizaciju karate sekcije počeli smo s njom.

Zavisno od postignutih rezultata ova sekcija se i dalje može razvijati i jačati. Primarni cilj nam je da, shodno načelima islama, omogućimo djeci  zdrav način, kako duhovnog tako i fizičkog, života i odgoja“, rekao je Alić. U karate sekciju Medžlisa IZ Mostar mogu se prijaviti bez ikakvih uplata samo djeca koja pohađaju mektepsku nastavu. Prijavu u njihovo ime, a uz suglasnost roditelja, popunjavaju njihovi muallimi ili muallime. Na ovaj način Medžlis IZ Mostar  ide još jedan korak bliže roditeljima s kojima nastoje održati dobre i korektne odnose  na polju misijskog djelovanja pravilnog i korisnog odnosa prema najmlađoj populaciji. Alić nije krio očekivanja kako će doći vrijeme kad bi sportske sekcija mogle preći i u klubove, jer ukoliko djeca ostvare dobre rezultate trebat će im omogućiti i učešće na sportskim takmičenjima. „Sad za sad, primarno nam je cilj stvoriti zdravu atmosferu, optimalne uslove za rad, a kad dođemo do respektabilnih rezultata uradit ćemo sve što bude potrebno da djeca nastupe na tim takmičenjima. Idemo postepeno, korak po korak“, zaključio je Alić.

Za rad sa djecom Medžlis IZ- Mostar angažirao je respektabilne trenere koji su i do sada u ovom sportu ostvarili zapažene rezultate.  Sekcijom će rukovoditi Jasmin Memić, majstor karatea sa crnim pojasom prvi dan i Aldin Karailo majstor karatea crni pojas treći dan. Karailo je u svojoj  bogatoj karijeri osvojio titulu svjetskog prvaka 2010.g , a godinu dana kasnije i titulu evropskog prvaka.

Do sada se u rad sekcije uključilo 50-tero djece uzrasta od prvog do devetog razreda osnovne škole. Raspoređeni su u dvije grupe. Memić očekuje da će postići dobre rezultate. Svjesni  su da na samom početku treba uložiti dosta truda i pažnje kako bi djeca zavolila ovaj sport. „Karate je sport koji nije grub kao neki drugi. Nema puno kontakata, nema udaraca u tijelo. Sve je pod strogom kontrolom. Drago nam je da možemo doprinijeti da se djeca sklone sa ulice i da se odvoje od virtuelnih igara na kompjuterima i mobitelima“ ističe Memić. Očekuje da će im i roditelji pružiti punu podršku, jer se nerijetko dešava da nakon određenog perioda dođe do svojevrsnog zasićenja kod djece tako da ih treba poticati i objašnjavati im značaj i vrijednost pravilnog fizičkog odgoja i tjelesnog razvoja. „Baviti se bilo kojim sportom od višestruke je koristi za njihovo zdravlje“,  kaže Memić.

Nije se želio upuštati u procjene i obećanja da će vrhunski rezultati doći tako brzo.  „Dobri rezultati zavise od podrške društvene zajednice. Ne postoji klub koji ima solidne rezultate, a da iza njega ne stoji  neko. Sretni smo da nam je Islamska zajednica ukazalo to povjerenje i nadam se da ćemo opravdati njihova očekivanja. Posvećeni smo svom poslu, a rezultati će s vremenom doći. Primijetili smo da kod djece ima talenta“, kaže Memić. I njegov kolega Aldin Karailo rad sa djecom, osim što značajno doprinosi njihovom pravilnom fizičkom razvoju i zdravom životu, smatra svojevrsnom misijom očuvanja ponosa i dostojanstva.“Naša uloga počinje od toga da prenesemo ljubav na djecu prema ovom sportu, ako to uspijemo sve drugo će ići lakše“,  rekao nam je Karailo.

 H. Eminović

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime