Medžlis iz Sanski Most pomaže bošnjake željeznog polja, šerića

0
22

440_Humanitarna_akcija_Medzlisa_Sanski_Most6Sanski Most – Medžlis IZ-e Sanski Most se od prvog dana uključio u aktivnosti prikupljanja pomoći ugroženim porodicama koje je pogodila poplava ili klizište, te organizaciji oko sprječavanja prodora vode u pojedinim mjestima. Mnogi Imami naših džemata koji se nalaze u blizini rijeka su prvi pritekli u pomoć svojim džematlijama koji su najviše bili ugroženi od poplava, organizovali radne akcije da bi šteta bila što manja. S obzirom da je Sanski Most poprilično dobro prošao u odnosu na neke druge Medžlise, prva humanitarna akcija nije bila na području našeg medžlisa, nego Medžlisa IZ-e Žepče, tačnije Željezno Polje, čiji su stanovnici morali da napuste svoje domove. Nekolicina naših džemata (Došci-Gornji Kamengrad, Donji Kamengrad, Husimovći, Demiševći i Novo naselje) su za kratak period prikupili značajnu pomoć u hrani, odjeći, obući, srestvima za čišćenje kao i novčanu pomoć u iznosu od 1300 KM. Nekoliko imama sa našeg medžlisa se drugi dan nakon klizišta zaputila prema Begovom hanu u centar ”Misbah” gdje su bili smješteni stanovnici Željeznog Polja, i na licu mjesta uručili pomoć.

Sljedeća aktivnost je bila obilazak poplavljenih područja u Sanskom Mostu, uručivanje paketa sa hranom i higijenom, zatim skladištenje donatorskih sredstava koja su stigla iz Kopra. Zatim, u organizaciji Medžlisa IZ-e sanski Most uručena je donacija za stanovnike Šerića i drugih okolnih okolnih sela Zenice koja su stradala od klizišta. Donacije je bila u odjeći, obući, higijenskim strestvima, krevetima, posteljini…, a najveći dio sredstava je od humanitarne organizacije iz Kopra-Slovenija.

Naredna naša destinacija je Maglaj, gdje smo se lično uvjerili o stanju u ovom gradu nakon poplava, organizovali smo značajnu pomoć za ovaj grad, i to ćemo Insha-Allah realizovati u narednim danima.
Što se tiče našeg Medžlisa klizišta nije bilo, a poplavljene kuće smo sve obišli u prisustvu imama iz džemata koji su bili pod vodom, razgovarali sa džematlijama, pitali šta im je potrebno za saniranje šteta, uručili pakete svim ugroženim na tim područjima, i u planu smo, ako Bog da, potražiti donacije koje su im najpotrebnije, a to su sada prvenstveno sredstva za renoviranje i saniranje materijalnih šteta. Mnogi hranu ne žele da uzmu, savjetujući nas da ima prečih, imali smo priliku da nam jedan od džematlja Jezernica kojeg je također zadesila poplava, daje novčanu pomoć za nekog ko je još potrebniji od njega. To svakako pokazuje kakva je svijest naših ljudi u teškim situacijama i da su spremni priteći u pomoć kada je najpotrebnije.

Imami našeg Medžlisa su u stalnom kontaktu sa Merhametom, Civilnom zaštitom, Imamima sa drugih Medžlisa, organizujemo se, nudimo pomoć, i u planu smo u narednim danima posjetiti još neka područja koja su ugrožena, uručiti pomoć, organizovati posjetu najugroženijim područjima sa našom vrijednom omladinom koja se nudi na raspolaganje, i fizički pomoći tamo gdje to bude najpotrebnije.
Molimo Allaha dž.š. da nam ukabuli naša dobra djela i da nas sačuva od iskušenja koja nećemo moći podnijeti. Amin!
(Vernad Hadžić)

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime