Medžlis IZ Mostar pred početkom gradnje Doma za stare osobe

0
12

Mostar – Predstavnik Vakufske Direkcije Rijaseta IZ u BiH pravnik Huso Huso Salihović i predstavnik  Islamske razvojne banke Syed Muhamed Asim Raza danas su boravili u Mostaru na konzultativnom sastanku pred početak izgradnje Doma za stare osobe. Vakufska direkcija je već ranije uspostavila finansijsku liniju za razvoj vakufskih projekata u BiH a jedan od prvih projkata koji će biti realiziran u Bosni i Hercegovini je projekat Medžlisa IZ Mostar Dom za stare osobe u Podveležju. Delegaciju su primili Džafer Alić šef administrativno pravne i finansijsko ekonomske službe Medžlisa IZ Mostar i Ilham ef. Puce savjetnik mostarskog muftije za vjerska pitanja. Na današnjem sastanku razgovarano je o detaljima administrativno pravnih dokumenta a nakon toga sagledane su i sve činjenice na terenu.

„Medžlis IZ Mostar posebnu pažnju  posvećuje razvoju novih savremenih vakufa i već odavno je zavrijedio  naklonost investitora, ne samo na ovom već i na ranijim projektima, poput Bazara u Starom dijelu grada. Investicija podrazumijeva povoljnije uvjete i povrat finansijkih sredstva. Grejs period je u trajanju od vije godine kako bi se vlasnik objekta mogao normalno finansijski stabilizirati i implementirati zamišljene djelatnosti, nakon čega počinje obaveza povrata sredstvava uz definirane uslove“, pojasnio je Salihović. Period u kojem će trebati vratiti sredstva iznosi deset godina. Islamska razvojna banka se odlučila  da investira u ovaj projekat na temelju analize ekonomske samoodrživosti.  Stručnu podršku pružit će BBI banka. Salihović je izrazio nadu da  će nakon današnjeg sastanka i onih preliminarnih projekat Doma za stare dobiti i konačnu saglasnot.

Prema riječima Džafera Alića šefa službi Medžlisa IZ Mostar s ovim hairli projektom Medžlis ulazi u jedan novi vid vakufske djelatnosti. Istakao je kako je projekat osmišljen kao projekat od šireg značaja za cijelu Islamsku zajednicu na nivou BiH. U njemu su razrađene mogućnosti trajnog smještaja i brige za osobe koje nemaju adekvatnu brigu u porodici, a željeli bi svoju imovinu uvakufiti na području bilo kojeg medžlisa u BiH. U Domu će imati sve potrebne i adekvatne uslove boravka, liječenja i njege. U tom slučaju matični medžlis Islamske zajednice bi mogao snositi troškove za tu osobu, a nakon njene smrti koristiti imovinu koju je ta osoba uvakufila. Alić kaže da će biti otvorene i bezuvjetne mogućnosti korištenja Doma za stare ukoliko se korisnik ili njegova porodica za to odluče. „To je jedan novi koncept koji pokušavam da razvijemo u okviru našeg plana unaprjeđenja i održavanja vakufa“, ističe Alić. Kako je kazao sve administrativno pravne regulative biće definitivno usaglašene u narednih desetak dana a do kraja ove godine radovi mogli početi. Predviđeni rok za izgradnju Doma za stare  je godinu dana, do 15 mjeseci. Kapacitet savremeno opremljenog doma u kojem će biti izgrađeni i ambulanta i džamija je 50 osoba. Radi se o četiri zgrade sa 20 prostorija za korisnike.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime