Međureligijska saradnja u Goraždu: Održan okrugli sto „Zajedno ka budućnosti“

0
0

fb1

Goražde – Cijeneći da nepoznavanje vrijednosti drugog i drugačijeg vodi ka problemima, kakvi su nerazumijevanje, neprihvatanje, ignorisanje postojanja drugog, animozitet, strah i neprijateljstvo, te da odsustvo osjećaja za zajedničke vrijednosti čini da pripadnici lokalnih zajednica ne rade ili nedovoljno rade u pravcu zajedničkog rješavanja pitanja i problema sa kojima se zajednice susreću u svakodnevnom životu, kao i to da navedeni problemi negativno utiču na povjerenje, razumijevanje i odgovornost za zajedničku budućnost, Medžlis Islamske zajednice Goražde i Crkvena opština Goražde, inače partneri u Odboru za međureligijsku saradnju Goražde organizirali su niz aktivnosti u okviru projekta Zajedno ka budućnosti.

U četvrtak, 11. februara 2016. godine, u hotelu Behar u Goraždu održan je okrugli sto o temi Zajedno ka budućnosti. Slijedi sadnja parkovskog drveća u Goraždu i Novom Goraždu, kojeg će mladi posaditi 17. marta 2016. godine, te izlet i historijski čas na Samobor, koji će biti upriličen 2. aprila 2016. godine.

Projekat “Zajedno ka budućnosti” je podržan od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost kojeg implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini. Cilj projekta PRO-Budućnost je izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane.

Projekat su podržali i Općina Goražde, Opština Novo Goražde, firma Beno d.o.o Goražde, ATTP Centroprevoz Goražde i JKP „6. mart“ Goražde.

Doprinos ovom projektu dali su i svi mediji koji su pomogli da poruke sa ovog skupa dođu do šireg kruga ljudi.

Zašto ovaj projekat? Zato što smatramo da nepoznavanje vrijednosti drugoga i drugačijega vodi ka nizu problema u našem i društvu općenito i da je jedan od prvih koraka kojeg trebamo učiniti na putu rješavanja tih problema upravo upoznavanje vrijednosti drugog i drugačijeg.

Želimo napomenuti da naša namjera nije da pokažemo kako nemamo različite vrijednosti, jer to nije ni istina, niti želimo da pozivamo u neku vrstu sinkretizma ili odricanja od vlastitog i posebnog. Jasno, drago nam je što možemo podsjetiti na brojne zajedničke vrijednosti koje nas spajaju, posebno u vrijeme kada smo svjesni da različitost obogaćuje.

Okrugli sto bio je direktno namijenjen imamima, sveštenicima, vjeroučiteljima i drugim prosvjetnim radnicima, koji su i učestvovali u istom, ali posredno i svim pripadnicima vjerskih zajednica i crkva, a posebno mladima, budući da su imami, sveštenici, vjeroučitelji i drugi prosvjetni radnici lica koja značajno utiču na formiranje stavova prema drugom i drugačijem u okviru svojih zajednica, crkava i škola.

U radu okruglog stola danas učestvovali su imami iz 4 medžlisa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, sveštenici 4 crkvene opštine Srpske pravoslavne crkve, nastavnici i profesori iz 8 osnovnih i 3 srednje škole sa prostora 6 općina. Okruglom stolu su prisustvovali i načelnik Opštine Novo Goražde, te zamjenik načelnika Općine Goražde.

Predavači okruglog stola Zajedno ka budućnosti, dr. Orhan Jašić sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i dr. Nenad Tupeša sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Sveti Vasilije Ostroški u Foči u svojim predavanjima govorili su o tome šta islam i hrišćanstvo nude na putu ka zajedničkoj budućnosti, odnosno na putu izgradnje trajnog mira. Okrugli sto Zajedno ka budućnosti bio je još jedna prilika za njegove učesnike da saznaju nešto novo o svojim i vrijednostima drugih ljudi, da pokažu svoje opredjeljenje za saradnju i podršku aktivnostima koje nas vode ka boljoj i svjetlijoj zajedničkoj budućnosti, te razgovaraju o načinima saradnje na tom putu i svoja iskustva podijele sa drugima.

Dženan Imamović

fb2 fb3 fb4

(islamskazajednica.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime