Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

0
9

aaaaaacaŽivinice – Na području općine Živinice ima više udruženja koja okupljaju osobe sa invalididtetom, a ima i pokušaja osnivanja firmi. Kako je došlo do toga da se taj praznik obilježava danas saznajemo iz narednih redaka:

Širom svijeta, u 200 zemalja, od čega 192 članice Ujedinjenih nacija, obilježava se 3.decembra – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.Na bazi rezultata Deklaracije Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom, koja je usvojena na jesenjem zasjedanju Generalne Skupštine 1975. godine, dekadu 1983÷1992. godine Generalna Skupština UN-a proglasila je Desetljećem osoba sa invaliditetom.

Pred kraj toga desetljeća, na dan 14.10.1992. godine, Generalna Skupština Ujedinjenih nacija donijela Rezoluciju broj 47/3 kojom se utvrđuje 3. decembar kao Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Uslijedila je Rezolucija 47/88 usvojena 5.04.1993. godine, kojom se od svih članica UN-a traži da intenzivno rade na potpunoj integraciji osoba sa invaliditetom u društvo.

Na bazi iskustava iz Desetljeća osoba sa invaliditetom i nejednakosti koje su bile izražene u većini zemalja svijeta, uslijedilo je usvajanje Standardnih pravila za izjednačavanje mogućnosti za osobe sa invaliditetom na 48. zasjedanju Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija održanom 20.12.1993. godine. Ova rezolucija je obavezujuća za sve članice Ujedinjenih nacija, te je Ustavom BiH donesenim u Daytonu prihvaćena i kao obaveza naše države. Europska Unija je kao jedan od uslova pristupa, uslovila provođenje ove Rezolucije.

Istrajati u stvaranju povoljnijih uslova za rad i djelovanje osoba sa invaliditetom

U našoj državi, nažalost, osobe sa invaliditetom nemaju iste osnovne mogućnosti i prava. Entitetski zakonski propisi su osobe sa invaliditetom, kada su u pitanju osnovna prava, podijelili u četiri kategorije: RVI, civilne žrtve rata, invalidi rada i ostali kod kojih je invalidnost nastala bolešću, nesrećom, rođenjem ili na neki drugi način. Dakle, Rezolucija 48/96 se ne sprovodi i krše se osnovna ljudska prava osoba sa invaliditetom. Ipak, vođena je akcije pod geslom «Pomozite danas nama, a sutra možda sebi», u Federaciji BiH je usvojen Zakon o izmjenama i dopunama zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, sa primjenom od 1.01.2005. godine.

Na području općine Živinice ima više udruženja koje okupljaju osobe sa invaliditetom i danas će se za sve njih organizuovati druženje u Gradskoj dvorani! Neka od udruženja formirala su i sportska društva koja se takmiče i tako upražnjavaju aktivno svoje slobodno vrijeme. Tako imamo u Streljačkom društvu Konjuh osobe sa invaliditetom, koje postižu zapaženre rezultate, a takođe i Odbojkaški klub invalida okuplja sve više mladih sportista.

(zivanice.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime