Međunarodni dan nestalih: Emina Mašinović još traži supruga Mehmeda

0
18

rtvusk17083638_-_CopyBihać   ̶   Emina Mašinović, majka dva studenta, medicinska sestra zaposlena u mjesnoj ambulanti u Kulen-Vakufu, 22 godine ništa ne zna o sudbini supruga Mehmeda, koji je ratne 1992. godine nestao u području Štrbačkoga buka.

Autor: Samir Tulić

Trideseti august se i ove godine u BIH obilježava kao Međunarodni dan nestalih osoba o kojima su jučer u Mostaru predstavnici BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije potpisali Međunarodnu deklaraciju kojom države preuzimaju odgovornost za sudbine nestalih iz ratova devedesetih godina u regiji.

U BIH je do sada pronađeno i identifikovano oko 22.000 osoba a za više od 8.000 se još uvijek traga. Za svojim suprugom i devetnaest godina poslije rata traga Emina Mašinović iz Kulen-Vakufa.

Emina Mašinović, majka dva studenta i medicinska sestra zaposlena u mjesnoj ambulanti u Kulen-Vakufu, 22 godine ništa ne zna o sudbini supruga Mehmeda, koji je ratne 1992. godine nestao u području Štrbačkoga buka. Mehmed, po profesiji ugostitelj, početkom agresije na BIH bio je aktivan u MDD „Merhamet“ i pomagao siromašnima, bez obzira na njihovu naciju i vjeru.

“Znam da je bio živ 11 dana u logoru Prekaja. Iz Prekaje je odveden jedanaesti dan, navodno na razmjenu i nakon toga mu se gubi svaki trag. Najvjerovatnije je ubijen, ali lokaciju i posmrtne ostatke do danas nemamo”, kaže Emina, supruga nestaloga Mehmeda.

Budući da je 2007.godine identifikovan Mehmedov brat, porodica se ponadala da će se uskoro pronaći i Mehmedovi posmrtni ostaci, jer su zajedno odvedeni. No, pokazalo se da su u više slučajeva braća odvajana, pa su posmrtni ostaci pronalaženi na različitim lokacijama.

Brojne porodice nezadovoljne su radom institucija koje tragaju za posmrtnim ostacima njihovih najmilijih, pa i Emina.

“Apeliram na sve ljude koji nam mogu pomoći i na ljude koji imaju informacije, koji žive u našem okruženju i možda znaju nešto, da se ne boje, jer istina ne može naškoditi nikome. Svi koji nešto znaju trebaju da to kažu, jer ako mislimo živjeti i praviti taj suživot, ne možemo živjeti u Kulen-Vakufu i neko pet kilometara dalje da kaže da ne zna šta je bilo, od ljudi koji su živjeli ovdje. Oni koji su uradili zločine, neka odgovaraju. Svi drugi, koji nisu učestvovali u zločinima, nemaju razloga da nam ne kažu gdje su žrtve”, kaže Emina.

Institut za tražnje nestalih osoba u USK traga za još oko 1.200 nestalih osoba.

“Vrlo značajno je da pošaljemo poruku svim ljudima koji znaju bilo kakve informacije koje nas mogu dovesti do određenih lokaliteta na kojima se nalaze posmrtni ostaci žrtava. Ovo je poruka da podijele s nama te svoje informacije i da porodicama žrtava olakšaju njihovu muku, tegobu i bol. Oni koji nam na bilo koji način mogu pomoći, sigurno će učiniti veliki ljudski, civilizacijski čin i time bol porodica nestalih barem malo umanjiti”, kaže Mujo Begić,  šef Područnoga odjeljenja Instituta za nestale osobe BiH za Bosansku krajinu.

Pričajući o sudbini svoga nestalog supruga, Emina Mašinović je naglasila kako je prošlo previše vremena da bi porodice nestalih i dalje triple, a ovo što preživljavaju je, kaže, strašno i to može osjetiti samo onaj ko za svojim najmilijim traga toliko dugo. Zamolila je sve institucije da se više uključe u potragu za nestalima, jer to za mnoge, koji u ovoj zemlji traže članove svojih porodica, nije mali problem, a kako vrijeme odmiče, ova problematika za neke postaje sve manje zanimljiva, zaključuje Emina.

(rtvusk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime