Međunarodne snage na Kosovu održale vježbu “Srebrna sablja”

0
31

Kosovo AnniversaryKosovo – Međunarodne snage na Kosovu održale su nedavno vježbu “Srebrna sablja” u kampu Vrelo u blizini Prištine, kako bi se pripadnici Kfora, policije i Euleksa pripremili za moguće nemire na izborni dan, 3. novembra.

Kosovo AnniversaryKfor je na Kosovu održao vežbu sa ciljem da se pripremi za eventualne nerede na izborni dan. Vežba pod nazivom “Srebrna sablja” održana je u kampu Vrelo u blizini Prištine.

Pripadnici Kfora, kosovske policije i Euleks policije vježbali su, prošle nedjelje ponašanje tokom demonstracija, navedeno je u saopštenju austrijske vojske čiji je kontingent u sastavu Kfora.

Ovo je, kako se navodi, bila priprema za lokalne izbore na Kosovu, to jest moguće “civilne nemire”.

Austrijska vojska ukazuje da događaji iz marta 2004. i 2011. godine pokazuju da konflikt može u svako doba da izbije, i pored aktuelnog mirnog stanja.

Vježba je protekla uz prisustvo komandanta Kfora italijanskog general-majora Salvatorea Farine, kao i njegovog austrijskog zamenika brigadira Antona Veselia.

Austrijski vojnici, kako se navodi, pod komandom Johanesa Triksla uspjeli su profesionalno da obave sve zadatke.

Vojska ističe da se obuka u Austriji, ali i na terenu, pokazala uspješnom i da su vojnici ispunili sve zadatke na veliko zadovoljstvo pretpostavljenih.

Komandant austrijskog kontingenta pukovnik Markus Kolveg rekao je da je i pored neprestanih napora kojima su izloženi vojnici proteklih nedjelja kontingent uspio da ispuni svoje zadatke iznad norme.

Rekao je da je veoma ponosan na svoje vojnike, dodajući da ovakav uspjeh doprinosi povećanju reputacije austrijske vojske.

(bosnjak-ks)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime