Međunarodna zajednica nikad neće dozvoliti podjelu Mostara

4
3
573df71d-8148-47a2-bfb6-2f930a0a0a80-bodony-orucevic-700x402Mostar – „Potpuno sam sigurna da međunarodna zajednica nikada, ali baš – nikada, neće dozvoliti podjelu Mostara.“ Ovo je u razgovoru sa direktorom Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara, Safetom Oručevićem i aktivistima centra, izjavila gospođa Claire Bodonyi, francuski ambasador u BiH, nakon što je posjetila ovu nevladinu instituciju i razgovarala o statutarnoj krizi u Gradu, kao i o rješenjima za buduće uređenje Grada Mostara.

Ambasador Bodonyi dala je punu podršku principima na kojima je zasnovano rješenje Centra za mir, a koje je već dobilo podršku velikog broja političkih subjekata, kao i građana u Gradu Mostaru. Naglasivši kako od međunarodne zajednice ni u kom slučaju ne treba očekivati da nameće bilo kakva rješenja, pa ni u vezi sa Mostarom, gospođa Bodonyi je istakla kako međunarodna zajednica uočava da se ovog puta na mostarskoj pozornici pojavilo više aktera koji su uključeni u traženje najboljih rješenja za Grad Mostar, što će biti ohrabrivano i podržavano sve dok se ne iznađe najbolje konačno rješenje.

Ambasador Bodonyi, istakla je kako je od krucijalne važnosti da se razgovori intenziviraju i postigne zadovoljavajuće i općeprihvatljivo rješenje koje će omogućiti da i građani ovoga grada, poslije punih osam godina apstinencije, ponovo dobiju priliku da biraju svoju lokalnu vlast.

Gospođa Bodonyi se posebno zahvalila Centru za mir i direktoru Oručeviću, zbog humane geste u znak solidarnosti sa građanima Pariza i Republike Francuske, nakon stravičnog terorističkog napada u novembru prošle godine. U organizaciji Centra za mir tim povodom Stari most je osvjetljen bojama francuske zastave, čime se i Mostar priključio globalnoj akciji solidarnosti sa građanjima ove zemlje.

„Hvala vam na tome u ime svih Francuza“, rekla je ambasador Bodonyi, podsjetivši kako su tada iz cijelog svijeta stizale poruke solidarnosti i ohrabrenja, ali su slike iz Mostara dirnule i ohrabrile sve Francuze.

(Vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

    • Pa i jeste oljic. Zasto bi medunarodna zajednica gurala pripadnike raznih naroda u neke jednonacionalne torove umjesto da bidnu punopravni gradani na svakom pedlju njezine teritorije? 🙂

      0

      0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime