Međuentitetski kamp učenika na Sadbi kod Goražda: Mjesto sklapanja prijateljstava koja traju

0
25

55b12fba-b360-4491-8354-29830a0a0a64-ab-718x446Goražde – Udruženje „Pomoć djeci Balkana“ na Sadbi kod Goražda organiziralo je međuentitetski kamp učenika u kojem će do 5. avgusta boraviti 120 učenika sa nastavnicima i volonterima iz 12 škola sa područja oba bh entiteta. Pod motom „Dijalog za budućnost“ u školi na obali rijeke Drine boravit će đaci iz Foče, Goražda, Ustikoline, Prače, Rudog, Mokrog i Višegrada.

Prva grupa od 60 učenika već je započela druženje u okviru projekta kojeg su podržali UN – Unicef, Ministarstvo obrazovanja BPK, Općina Goražde i organizacija „Cooperacion Balcanes“. – Ovakva druženja započeta su prije devet godina. Glavni cilj je stvaranje povjerenja, prevazilaženje sulude prošlosti, retorike mržnje, čime ćemo svi bolje živjeti. Kada su na igralištu ovu djecu ne možete prepoznati ko je Srbin, ko je Bošnjak, u istoj spavaonici i učionici je podjednak broj djece. Kad se šalimo mi kažemo da je evo moguće da i 12 škola bude pod jednim krovom, a na kraju kampovanja liju se suze, razmjenjuju se brojevi telefona, a u nekim slučajevima djeca natjeraju roditelje da dođu u posjetu svom drugu u Goražde ili Rudo – kazao nam je predsjednik udruženja „Pomoć djeci Balkana“, Husein Halilović.

Tokom boravka u kampu učenici učestvuju u edukacijama iz matematike, engleskog jezika, likovnoj i literarnoj radionici, školi plivanja. Predviđene su i posjete nekropolama stećaka u Presjeci i Goršić polju kod Ustikoline i Goražda, te Višegradu. Kampu kod Goražda nastavnica matematike iz Mokrog, Gordana Milić, prisustvuje već treću godinu. – Vjerujte mi da sam imala problema prilikom odabira djece, jer je velika zainteresovanost bila. Roditelji su dolazili, molili da djeca idu, a vjerovatno su im prethodni učesnici pričali sve najbolje – kaže Milić. Učenici Sanel Kobiljar iz Vitkovića kod Goražda i Jovana Vilotić iz Rudog ovaj projekat smatraju veoma humanim zato što zbližava djecu različitih nacionalnosti, te dodaju da ovakve aktivnosti dobro dođu uz ljetni raspust i da su sa prijateljima sa ranijih kampiranja i danas u kontaktu.

(bih-info.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime