Medijska zloupotreba srbijanskog “Kurira” za satanizaciju Bošnjaka

0
45

print-edition-15112013-1384472364-397333

(BINA, 16. NOVEMBAR 2013, Sarajevo) Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a najoštrije osuđuje islamofobiju i satanizaciju Bošnjaka Sandžaka od strane srbijanskih medija, među kojima prednjači dnevni list „Kurir“.

    Posljednjih nekoliko godina, srbijanski mediji, po uzoru na tekovine 90-tih godina prošlog vijeka, kada su pripremali atmosferu za agresiju na Bosnu i genocid nad Bošnjacima, na krajnje primitivan način vrijeđaju islamske velikodostojnike, sataniziraju Bošnjake u Sandžaku koji nisu po njihovoj volji, a zatim preuzimajući ulogu advokata „nezaštićene države i srpstva“ pozivaju nadležne organe da ponovo pokrenu „istragu poturica“.

 

    Ne treba puno biti domišljat pa shvatiti koja je krajnja namjera ovakve jedne kampanje, dovoljno je pogledati naslove koji se u posljednje vrijeme mogu naći u „Kuriru“, glasilu „otrgnutih mračnih centara moći“.

 

  Dnevni list „Kurir“ je svojim odnosom prema Bošnjacima i Sandžaku, posljednjih godina, pokazao svu brutalnost medijske zloupotrebe, a sve sa ciljem destabilizacije i rušenja svega pozitivnog i progresivnog što nije na istoj ideološkoj liniji sa „interesima Beograda“.  

 

  Samo tokom 2013. godine u „Kuriru“, su se pojavili tekstovi koji svojim senzacionalističkim naslovima, lažnim informacijama, promoviraju mržnju prema Bošnjacima, a na portalu istoimenog dnevnog lista se stimuliraju komentari čitalaca koji negiraju bošnjački nacionalni identitet, siju mržnju prema islamu, i omalovažavaju srebreničke žrtve.

 

   Naslovljavajući tekst: „Šokantne uvrede Bošnjaka: Čorbo, marš iz Sandžaka“, motiviraju komentare tipa:“…, ‘alo Turci , ne or’te drumova , … ” , ma čudo jedno od pravoslavnih poturica , potražite samo po fijokama , tavanima , … , zaostavštinu vaših očeva , dedova , pradedova , i gle čuda PRAVOSLAVCI ! Bosanci , Bošnjaci , muslimani , … , čoveče , pa vi sami se ubiste dokazati nešto NEDOKAZIVO ! Bošnjački “jezik i pismo” , od kada, od koga, … , turci , manite se ćorava posla , hajde jedno VELIKO POKAJANJE , PA U CRKVU ! Častim vas prasetom na ražnju ! Ili tipa:“ Novi goli otok da se izmisli za sve te sandžačke “junake” pa nek tamo prazne energiju…“

 

   U ovom dnevnom listu, svaki zahtjev Bošnjaka da im se ne vrijeđa dostojanstvo, kao i da im se ne osporava pravo na vlastiti stav i izbor, omalovažavaju naslovima “Prolupali Bošnjaci“ (tekstom od18.01.2013.godine), „Bošnjaci pobesneli“ (tekst od 16.01.2013. godine).

 

01.10.2013. godine objavili su tekst, na dan kada je počeo prvi popis nakon 1991.godine u Bosni, pod naslovom: ”Bošnjaci u BiH: Alija Spahić zaboravio da je od 1974. Musliman!”

 

   Po pravilu takve tekstove uvijek su pratili uvredljivi komentari koje je redakcija Kurirovog portala favorizirala:„neutralan: kažete pobesneli, pa u čemu je problem, naka pobesne slobodno, lek za besnilo odavno postoji, ne vidim zašto bi se mi sada oko toga uznemiravali… ih, kao da su bitni…“;Zullu: Ne dirajte Turke to je častan narod,ovo su poturice a tu postoji bitna razlika…šta reći o čoveku koji promeni veru?Kakav je to čovek…I da li je uopšte čovek…Nema veće sramote i jada od toga…“; Zurkolomac: Šta će jadne i bedne poturice sa srpskim prezimenima, izmišljenim muslimanskim imenima, izmišljenim jezikom, izmišljenom istorijom, mogu samo da crkavaju od bola, tuge i nemoći. Bune se poturice naravno, jer su se kao zečevi ‘borili’ na strani austrougarske, kada ih je slavna srpska vojska sravnila sa zemljom crnom i njih i njihove jadne austro-ugarčiće…“ 

 

     Kurir prednjači u negiranju genocida u Srebrenici i promoviranju ratnih zločinaca. 4. aprila 2013. godine, u Kuriru se slavio ratni zločinac, Ratko Mladić, u tekstu pod naslovomRatko Mladić u bekstvu živeo kao pravi car“, a odmah 10. aprila objavljen je tekst pod naslovom „RASKRINKANI: Muslimani ubijali svoje u Srebrenici! Već 19. aprila ponovo afirmativni tekst o zločincu Mladiću: ZNAK SOLIDARNOSTI: Ruska nagrada Ratku Mladiću. 10.03.2013. godine, objavili su tekst pod naslovom: “Navijači Borca veličali Mladića i davali podršku Grcima pred meč sa BiH”.

 

   Politiku pravdanja ratnih zločina Kurir je promovirao i 2012. godine. 4. decembra 2012. godine kada se pojavio tekst pod naslovom ”Mladić napao Sarajevo, dok je Juka u mašini mleo Srbe.

 

    Puno je tekstova u kojima se omalovažava 11. juli, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, kao i oni u kojima se pokušavaju satanizirati “Majke i žene Srebrenice”. Na dan kada su, ove godine, Bošnjaci ukopavali preko 400 žrtava srebreničkog genocida među kojima je bila i tek rođena beba, beogradski Kurir je izvještavao tekstom pod naslovom ”SREBRENIČKA ROŠTILJIJADA: Sahranjivali uz ćevape usred ramazana! 12. aprila 2013. godine objavili su tekst naslovljen PUNI DŽEPOVI: Članovi Majki Srebrenice imaju kuće i stanove“, odnosno  Predsednica Majka Srebenice izbačena iz sale UN!

       Kurir je ovakve tekstove pisao kako bi kod svojih čitalaca, sudeći po većini komentara, uglavnom ogrezlih u mržnji prema drugom i drukčijem, izazivao šovinističke ispade, i na taj način podstrekivao mržnju prema Bošnjacima i muslimanima.

  Na Kurirovom portalu se mogu naći i sljedeći komentari: „hrani pašče pa nek te ujeda: Dakle , Srbi kad prime drugu veru – muhamedansku npr.kao da bivaju drogirani i opčinjeni mržnjom prem korenima od kojih potiču. Pa niko od njih novu veru nije primio što je nešto naprasno “progledao na oči” već su ih turci na silu privodili pod svoje skute, za šaku koječega. Mikica: Vojska je krenula da brani svoje srpske civile, koje ste vi napali . A u Srebrenicu ste dovlačili mrtve iz svih krajeva BiH, pa ispade da ih je u Srebrenici 10000 pobijeno, to je čista laž i glupost.

 

Ivan: Kakvi likovi ove poturice?! Pa sta bre hocete uopste? Da je stvarno hteo da vas pobije sve, zar mislite da bi vas danas toliko bilo? I zar mislite da biste uopste i postojali? Sram da vas bude, em ste izdajice svoga roda, em jos pljujete i dalje! Cak i da je tako bilo, sta ste uopste ocekivali? Za vas nije genocid kada dodju turci i ubijaju srpstvo i odvode decu u janicare a vi jos to sve podrzite onako bratski, a genocid je kada se Srbin digne protiv svega toga? Pa kako li je bilo tada nama, a kako je i sada kada znamo koliko su vam preci bili necasni, a vi svi zajedno sa njima sada! Lepo je rekao Njegos, neka bude borba neprestana, neka bude sto biti ne moze!

 

   Dnevni list „Kurir“, navodno je „zaprepašćen kako može da se jedan kulturni radnik dovodi u vezu sa političkim temama“, a upravo je ovaj list objavljivao tekstove sa naslovima „Otkriće Kurira: Hanka Paldum mučila Srbe u logoru“(19.01.2013. godine) „Hanka Paldum: Srbi su crni dušmani!”(04.02.2013. godine), i slični naslovi koji se zbog svoje vulgarnosti ne mogu ni citirati.

 

    Dok muslimane i Bošnjake nazivaju teroristima i ekstemistima, ubicama Srba, kao u tekstu od 13.09.2013. godine, pod naslovom “Ubica Srba: Novopazarci rehabilituju Aćif-efendiju, hrišćanske ekstremiste časte “svetom misijom”.12.11.2013. godine, obavještavajući javnost da su zločinačke jedinice iz Rusije, poznate pod imenom ”Kozaci”, formirane i u manjem bosanskom entitetu, objavili su tekst pod naslovom ”Motre na mudžahedine: Hristovi ratnici u Republici Srpskoj”.

 

      Kao direktan „proizvod“ ovakvog pisanja, u Beogradu su huligani zadojeni mržnjom, koja se stimulira od strane sličnih medija, na najgrublji način oskrnavili turbe Šejh Mustafe, jedan od rijetkih spomenika islamske kulture, ispisujući uvredljive poruke na račun muslimana i njihove vjere.

 

    Bošnjake Sandžaka ne iznenađuje pisanje dnevnog lista „Kurir“. Ko iole poznaje taj način javnog diskursa zna da se tu radi o patološkoj potrebi da se sataniziraju svi oni koji ne pripadaju srpskom nacionalnom korpusu.  Na šta su sve spremni “novinari“ ovog lista ponajbolje svjedoči sudbina roditelja male Tijane Ognjanović, za koju je sakupljan novac za liječenje u SAD, a koja je umrla ne dočekavši operaciju. Gotovo cijelu nedelju dana, Kurirovi „lovci na tiraž“ su satanizirali njene roditelje, optužujući ih da su sakrili novac namijenjen za liječenje njihove kćerke. http://www.kurir-info.rs/otac-male-ljubice-tijaninog-oca-bih-pljunuo-ulice-clanak-1085153. Na kraju, kad su nadležni organi utvrdili da to nije istina, http://www.pressonline.rs/info/drustvo/291538/dacic-ognjanovici-nisu-podigli-ni-evro-sa-racuna.html nisu čak ni „pocrvenjeli“.  Ono što je zaprepašćujuće da se u kampanju satanizacije Bošnjaka, s obe strane Drine, sa istim intenzitetom uključio i „Kurirova posestrima“ u Sarajevu, „Dnevni avaz“.

 

    Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid poziva Bošnjake u Sandžaku da ostanu dostojanstveni, da ne nasjedaju na provokacije onih kojima je mržnja ideologija, a širenje mržnje „lajt motiv“, ali da ne dozvole da bilo ko vrijeđa njihovu vjeru, njihovu čast i njihove žrtve.

 

      Pozivamo međunarodnu javnost da ne zatvara oči pred sve više primjera otvorene mržnje prema Bošnjacima, podsjećajući ih da kada su 90-tih godina to učinili, oni koji mrze i njihovi promoteri počinili su najstrašnije zločine poslije Drugog svjetskog rata, uključujući i genocid.

 

 

 

Info služba SBK-aBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime