Mediji: Dvije moguće rute kretanja izbjeglica u BiH

1
25

BiH – Federalna uprava Civilne zaštite hitno je zatražila informacije o mogućem smještaju izbjeglica u ovom bh. entitetu.

Federalna uprava Civilne zaštite zatražila je pod oznakom “hitno” informaciju o potencijalnom smještaju izbjeglica te o njihovom transportu preko teritorije entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo plan hitnih mjera za osiguranje dodatnih kapaciteta i upravljanja prilivom masovnog broja izbjeglica.

Kako piše Večernji list, taj dopis, koji je potpisao direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, upućen je svim općinskim i gradskim službama Civilne zaštite, kao i kantonalnim upravama.

Zahtjev je izazvao različita tumačenja, a zanimljivo je da se o tom masovnom prikupljanju podataka za smještaj izbjeglica radi mimo znanja državnog tima, koji bi trebao koordinirati sve poslove vezane uz novi rasplet događaja, navodi list.

Federalna uprava Civilne zaštite navodila je i konkretne nove izbjegličke rute koje bi mogle koristiti izbjeglice iz Sirije.

Po tim navodima iz dokumenta, radi se o dva pravca, za koje se ne zna ko ih je odredio.

Prikupljanje podataka o lokacijama 

Solak ističe da su u pitanju Sjeverni i Južni koridor, koji se, prema tim navodima, protežu od Bijeljine – Bosanske Posavine – Unsko-sanskog kantona, odnosno od Trebinja preko Mostara, Zapadnohercegovačkog kantona i Kantona 10, kao i južnog dijela Unsko-sanskog kantona.

Pored toga, zbog izbjegličkog vala, FUCZ je pozvao sve općinske i gradske službe Civilne zaštite, kao i kantonalne uprave Civilne zaštite da izvrše pregled svojih planova evakuacije i planova zbrinjavanja.

Zbog moguće novonastale situacije, FUCZ prikuplja podatke o lokacijama na otvorenom prostoru gdje bi se mogao uspostaviti prihvatni kamp za zbrinjavanje izbjeglica, zatim lokacije kolektivnih centara u Federaciji po općinama i gradovima, s procjenom broja kreveta u dvoranama ili postojećim kolektivnim centrima.

Traženi su, prenose Nezavasne novine, i podaci oko postojećih kapaciteta za osiguranje odgovarajućeg broja šatora ili kontejnera za smještaj izbjeglica, kao i poljskih kreveta, kompleta posteljine, pokretnih mobilnih čvorova i cisterni za vodu.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Znači uskoro će izbeglice i preko BiH odlaziti put Evrope. Interesantno kako ne idu preko Kosova i Albanije. Međutim, kad malo bolje razmislim, logično je što neće ni ići preko njih. Jer izbeglice su pobegle od terora Islamske države. A najbrojniji regruti sa Balkana su iz šiptarskih redova. I pokazali su se prilično krvoločnim borcima kalifata. Zašto bi onda izbeglice rizikovale da se susretnu sa drugim krvolocima još ne otišlim u bagdadijeve redove, kad su upravo od takvih i pobegli. A onaj izgrađeni auto put bi baš bio dobar za brz transport izbeglica do luke Drač pa onda nekim trajektom do Italije. A i šiptarima sa Kosova bi iskustvo sirijskih izbeglica bilo od koristi, jer će i njima taj auto put biti jednoga dana potreban.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime