Mašić: Djeca u četiri škole u Maglaju 8. oktobra kreću na nastavu

0
37

29343aZenica, Maglaj – U okviru posjete Zeničko-dobojskom kantonu, federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić danas je u Zenici s ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona Mirkom Trifunovićem potpisao Ugovor o sufinansiranju/finansiranju kapitalnih projekata saniranja šteta u odgojno-obrazovnim ustanovama, nastalim u poplavama

U izjavi za Agenciju FENA ministar Mašić je istakao da je vrijednost ugovora 491.400 KM.

“Ta sredstva je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke izdvojilo za saniranje šteta u Osnovnoj školi „Maglaj“, odnosno područnoj školi Ulišnjak, OŠ „Hasan Kikić“, područne škole „Čuprija“ i „Kamensko“ u Olovu, OŠ „Enver Čolaković“ u Janjićima i „Hasan Kikić“ u Tetovu u Zenici”, kazao je Mašić.

Sredstva su u ovim školama, kaže, usmjerena za zamjenu krovova, kotlovnica, te na projekte koji se tiču stolarije.

Mašić je danas obišao odgojno-obrazovne ustanove u Zenici i Maglaju, gdje se uvjerio u kojoj su fazi sanacioni radovi.

“Sa zadovoljstvom mogu reći da bi djeca 8. oktobra konačno trebala krenuti u ove četiri škole u Maglaju u kojima se izvode sanacioni radovi. Djeca će biti u opremljenijim, boljim i toplijim objektima nego su bila prije majskih poplava”, potvrdio je Mašić, dodajući da učenici zbog vremenskih uvjeta, koji nisu dozvolili da se podovi u školama osuše nisu krenuli na vrijeme u škole.

Prilikom potpisivanja ugovora ministri Mašić i Trifunović zahvalili su svim međunarodnim donatorima, prije svega UNDP-u, koji je značajan dio sredstava izdvojio za sanaciju škola u Federaciji BiH.

“Također, danas sam razgovarao s direktorom UNDP-a, te smo dogovorili sastanak u narednih nekoliko dana, jer je UNDP spreman izdvojiti još finansijskih sredstava za sanaciju odgojno-obrazovnih objekata”, rekao je Mašić.

Ministar Trifunović istakao je „da se sa sredstvima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke zaokružuje priča oko sredstava koja su potrebna za sanaciju odgojno-obrazovnih objekata na području Zeničko-dobojskog kantona“.

Osim ovoga, ovo ministarstvo je uspjelo osigurati besplatne udžbenike za djecu u stanju socijalne potrebe.

Ugovori iste namjene uskoro će biti potpisani i s Tuzlanskim i Unsko-sanskim kantonom.

Ukupno, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke rebalansom budžeta i preusmjeravanjem određenih sredstava s pozicija drugih programa osiguralo je milion KM za Zeničko-dobojski, Tuzlanski, Unsko-sanski i Posavski kanton, koji su bili pogođeni stanjem prirodne nesreće.

(novovrije.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime