Mašić: ‘Akademijom nauka u Mostaru žele omeđiti treći entitet!’

0
39

damir masic 1Mostar – Osnivanje Akademije za znanost i umjetnost sa sjedištem u Mostaru pri Sveučilištu u Mostaru ima političku pozadinu, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić.

 Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je prije nekoliko dana odlučila da Senat Sveučilišta u Mostaru osnuje Akademiju za znanost i umjetnost.

– Jedna partija, koja sebe naziva stožernom, želi omeđiti jedan dio teritorije koju želi i već je politički artikuliše kroz treći entitet – kaže Mašić. On smatra da je ovakva ustanova potpuno  nepotrebna.

– Greška je napravljena u Skupštini kada se usvojio zakon na osnovu kojeg je donesena odluka. Druga greška je na Vladi jer ministri iz HDZ-a BiH i HDZ 1990 nisu mogli sami donijeti ovu odluku, pomogli su im i glasovi lokalne SDA. Nije mi jasno zašto su neki pristali na ovu igru – navodi Mašić.

On kaže da se nada da će preovladati razum te da će se poništiti ova odluka Vlade i staviti van snage ovaj Zakon.

– To tijelo ima više političku ambiciju, ali su je pokušali fino upakovati kroz naučno-obrazovnu instituciju. Ovo je štetno i za državu BiH – ističe Mašić.

Upravo ovakvi primjeri pokazuju da je potrebna hitna reforma obrazovnog sistema, a prvenstveno visokog obrazovanja.

– Obrazovanje ne može, niti više smije ostati na kantonalnim nadležnostima, jer vidite kako se zloupotrebljava nadležnost. Svi smo svjedoci potpune degradacije obrazovnog sistema zbog kantonalnih politika koje su vezane u pojedinim slučajevima za nacionalne, stranačke ili nacionalističke koncepte i onda imamo ovakvu situaciju – kaže Mašić.

Federalni ministar obrazovanja i nauke smatra da pored Akademije nauka i umjetnosti BiH i njenih 55 članova svih nacionalnosti iz različitih naučnih oblasti, a koja već ima tradiciju i kvalitet nema potrebe za osnivanjem ovakve Akademije.

– Mi smo imali već slične primjere. Srpska akademija nauka i umjetnosti radila je sve da od ove zemlje napravi pakao, da li treba opet da to preživljavamo – naglašava Mašić.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime