Marš mira u Prizrenu: Kosovo se saosjeća sa Srebrenicom

1
398

2Kosovo, Srebrenica – I Kosovo se pridružilo prisjećanju na srebrenički genocid uoči njegove 20. godišnjice.

Skupština Kosova je na početku plenarne sjednice u četvrtak održala minut ćutnje u znak poštovanja prema ubijenima u genocidu.

Predsjednik Skupštine Kosova, Kadri Veseli, u kratkom govoru je podsjetio da je prije 20 godina u Srebrenici “počinjen najveći zločin u Evropi od završetka Drugog svjetskog rata, poznat kao masakr u Srebrenici“.

“Za dva dana je preko 8.000 muškaraca barbarski izmasakrirano od strane Miloševićeve vojske. Hiljade porodica su zauvjek uništene. Grad koji datira iz rimskog doba raspao se za par sati. Riječi ’genocid’ i ’etničko čišćenje’ ponovo su ukaljali ljudsku savjest”, kazao je Veseli, dodajući da je Milošević tri godine kasnije počinio isti barbarski zločin na Kosovu.

“Dvadeset godina od zločina u Srebrenici, i 16 godina od zločina u Prekazu, Izbici, Suvoj Reci, Meji, Đakovici, i u drugim djelovima Kosova, pravda još nije zadovoljena. Neophodno je da se pravda dostigne zato što nekažnjeni zločini donose novo zlo”, kazao je Veseli.

Bošnjački poslanik u Skupštini iz koalicije Vakat, Ćerim Bajrami, kazao je da su dva poslanika iz ove koalicije predložili Skupštini da usvoji Rezoluciju o 20. godišnjici genocida u Srebrenici. Međutim, predsjedništvo Skupštine, kako je on izjavio za RSE, nije smatralo da je potrebno usvojiti jednu takvu rezoluciju, uz obraloženje da već postoji Rezolucija o masakru u Srebrenici iz 2005. godine, u kojoj se, bez obzira na naslov, u tekstu pominje riječ genocid.

„U svakom slučaju, mi zahvaljujemo svima koji su iskazali razumijevanje u ovom Parlamentu za taj tekst rezolucije, koji nije dirao nikoga, već je u svojih sedam tačaka osudio čin genocida, izrazio saučešće porodicama žrtava, i pozvao na pomirenje, ali uz prethodnu osudu onih koji su taj zločin počinili… Mi kao Bošnjaci Kosova, a nadam se da uz veliku podršku većinskog naroda na Kosovu, pa i svih drugih naroda, možemo samo da izrazimo teško žaljenje i da poručimo svim tim ljudima da smo sa njima, da je Srebrenica samo jedno mjesto koje je označeno od međunarodnih sudova da se dogodio genocid, a takvih genocidinih radnji je bilo mnogo po BiH, i u našoj državi“, kazao je Bajrami.

A u multietničkom gradu Prizrenu u četvrtak uveče, pod pokroviteljstvom bošnjačkih nevladinih organizacija, biće organizovan „Prizrenski marš mira za Srebrenicu“.

Izvor: Agencije/facebook.com

3 4 5 7 8

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime