Mapa najkorumpiranijih država svijeta: Bosna i Hercegovina na 80. mjestu

0
1

Mapa percipirane korupcije u javnom sektoru Transparency Internationala prikazuje koje zemlje imaju najviše problema s namještanjem izbora i sličnim korupcijskim stvarima širom svijeta

Većina mape obojena je narandžastom i crvenom bojom, koja označava visok nivo korupcije.

Najkorumpiranije zemlje na svijetu su Sjeverna Koreja, Afganistan, Južni Sudan, Irak, Turkmenistan, Uzbekistan, Libija, Eritreja i Jemen.

S druge strane, najmanje korumpirane zemlje su Danska, Novi Zeland, Finska, Švedska, Norveška, Švicarska, Singapur i Nizozemska.

Na ljestvici od 175 zemalja prema Indeksu percepcije korupcije BiH je na 80. mjestu. Također, BiH spada pod kategoriju zemalja koje se percipiraju kao korumpirane.

Valja istaknuti i kako nijedna zemlja nije dobila 100 bodova za nekorumpiranost, a istraživači su istaknuli kako osobito zabrinjava stanje u Australiji, piše Independent. Australija kontinuirano pada na listi te se ove godine nalazi na 11 mjestu. Stručnjaci smatraju kako je razlog za to veliki broj skandala i istraga o korupciji, prenosi Index.hr

Zabrinjavaju i rezultati ekonomija u usponu Brazila, Rusije, Indije, Kine, Turske i drugih.

“Brzorastuće ekonomije čije vlade odbijaju biti transparentne te koje toleriraju korupciju, stvaraju okruženje unutar kojeg korupcija cvjeta”, rekao je Jose Ugaz, čelnik Transparency Internationala.

(bosnjaci.agency)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime