Mannheim: Formirano udruženje i odbor bošnjačke omladine medžlisa IZ Frankfurt!

0
12

Zajednicka-fotografija-1024x682Njemačka – U prostorijma bh. kluba “Ljiljani“ u Mannheimu održan je sastanak bošnjačke omladine za područje medžlisa Frankfurt (savezna država Hessen i Rheinland-Pfalz), čiji je pokrovitelj bio Mešihat islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

 Učešće na ovom sastanku uzelo je više od 50 mladića i djevojaka koji su došli iz susjednih gradova Wiesbadena, Offenbacha, Koelna, Frankfurta, kao i predstavnici džemata Mannheim. Koordinator i moderator sastanka bio je Ševket Zukić, član Mešihata IZBNJ, i koordinator za rad sa omladinom ispred IZBNJ.

Mladim Bošnjacima i Bošnjakinjama prvi se obratio imam džemata Mannheim i glavni imam medžlisa Frankfurt, Ishak ef. Alešević, izražavajući srdačnu dobrodošlicu prisutnima i zadovoljstvo da je ovo omladinsko druženje upriličeno.

Omladini se nakon toga obratio predsjednik IZBNJ Edin Atlagić, prvenstveno istakavši ulogu prve generacije Bošnjaka u Njemačkoj koji su širom države u veoma teškim uslovima udarili temelje vjerskom životu Bošnjaka na ovom prostoru. On je naglasio kako je i sam dijete “gastarbajtera”, rođen u Njemačkoj, gdje je odsrastao i završio školovanje. Istakao je da je odrastao uz svoj džemat u Ulmu, gdje je zahvaljujući prvenstveno roditeljima ali i svom imamu podučen temeljnim islamskim principima.

„Da tada nije bilo džemata, džematskih aktivnosti i predavanja, kulturno-umjetničkih aktivnosti, druženja sa drugom djecom iz naše domovine itd.,  bio bih sada vjerovatno potpuno asimiliran u njemačko društvo. Mektebska nastava ostavila je veliki trag u meni i imala je veliku ulogu za igrađivanje moje ličnosti. Kroz predavanja u džematu, upoznavajući se sa našom vjerom i njezinim temeljnim principima, shvatio sam da svaki od nas ima obavezu da u granicama svojih mogućnosti da doprinos svojoj zajednici ali i sveukupnom društvu u kojem živimo. Mešihat želi i vas omladince animirati da date svoj doprinos. Naši roditelji su bili pioniri na ovim prostorima, a na nama je da i mi sada i u budućnosti preuzmemo taj emanet. Naši roditelji su radili u veoma teškim okolnostima, teško su se snalazili u ovom društvu i teret aktivnosti nosila je i nosi još uvijek tek jedna mala skupina ljudi u džematima. Stoga moramo imati razumijevanje i biti dio promjene koju želimo vidjeti unutar naših džemata. Mi smo ovdje rođeni i odrasli, mnogo bolje se snalazimo, i kao takvi možemo i trebamo biti od koristi drugim ljudima, našoj zajednici i našem društvu u Njemačkoj. U našim privatnim i poslovnim životima se surećemo sa savremenim načinima rada i imamo mogućnost unaprijediti djelovanje i sveukupnu sliku naših džemata, ali i općenito sliku o muslimanima i islamu u našem društvu. Mešihat će učiniti svoj dio posla, želimo da vas uvežemo kroz naša 73 džemata u Njemačkoj i da vas što više približimo jedni drugima, kako bi sačuvali našu vjeru, tradiciju i kulturu. Vi ste nam važni, na vama ostaje budućnost, i želimo imati sluha za vaše potrebe, projekte i prijedloge. Pored toga, svi mi imamo snažnu obavezu da upoznajemo naše životno okruženje sa istinskim islamskim principima. Ličnim primjerom se moramo potruditi da razbijamo predrasude o islamu u našem društvu. U tome ćemo uspjeti tako što ćemo uvažavati drugog i drugačijeg, tragati za vjerskim i svakim drugim znanjem tj. školovati se, i biti integrirani dio ovog društva. Znanje i obrazovanje, uslov je da na pristojan način komuniciramo sa drugima, da razvijemo empatiju, tj. umijeće da se stavimo u ulogu druge osobe i da razumijemo njega i njegovo razmišljanje. Musliman mora da bude obrazovan, uspješan i empatičan“ – rekao je između ostalog Atlagić u svom obraćanju.

Poslije toga kratko su se obratili i mladi Bošnjaci, prvi među njima je bio Kenan Gutić iz džemata iz Koeln, koji je rekao da je omladina u njihovom džematu jako dobro organizirana, da se sastaju, druže, prave zajedničke izlete, ali da im ipak treba neko ko će ih povezati na saveznom nivou.

Amina Kahrimanović je došla iz Frankfurta i rekla kako ona ne pripada ni jednom džematu, a u Frankfurtu ih ima najmanje sedam. „Ni sama ne znam u koji da odem, jer oni nažalost između sebe nemaju dobru komunikaciju. Svi su na nekoj rivalskoj osnovi, a nama mladima je to jedna veoma teška i čudna situacija. Pomozite nam da se povežemo“ – istakla je Amina.

Ismail Džinić iz džemata Wiesbaden istakao je činjenicu da je veoma malo aktivne omladine u njihovom džematu, mada ih ima dovoljno, ali ne dolaze.

Armin Mešinović iz džemata Darmstadt je rekao kako odbor njihovog džemata ne shvata ozbiljno omladinu. Samo kad im treba sklanjati stolove i stolice onda su dobri, a kada oni trebaju pomoć od njih onda im nedostaje vremena. „Dokažite nam da smo vaša budućnost, a mi imamo i volje i želje i elana da dosta toga učinimo i pokrenemo“ – rekao je između ostalog Mešinović.

Rifet Mešinović, koordinator za rad sa omladinom medžlisa Frankfurt, podržao je današnji sastanak i obećao mladima da će uvijek biti na raspolaganju za sve njihove ideje, ciljeve ali i rješavanja problema.

Na ovom sastanku izabran je odbor Bošnjačke omladine koji sačinjavaju: Almasa Ramičević, Ismail Džinić, Amina Kahrimanović, Amina Harambašić, Harun Zlojo Emina Šabotić, Benjamin Mustafić i Armin Mešinović koji je izabran i za predsjednika Bošnjačke omladine medžlisa Frankfurt.

Omladina je nakon dvočasovnog govornog dijela programa priredila i pripremila zajednički ručak, a nakon toga uslijedilo je druženje uz sevdalinke i prigodne pjesme popularnog Armina Muzaferije sa bendom.

Mladi Bošnjaci i odgovorni iz zajednice bili su i više nego zadovoljni ovim sastankom. Domaćinima susreta koji su se pobrinuli da čitavo druženje bude organizirano na visokom i profesionalnom nivou , Ishak ef. Aleševiću i bračnom paru Fatimi i Enizu Mrkalj iz uprave kluba „Ljiljan“, Mešihat IZBNJ ovim putem upućuje iskrene čestitke i srdačnu zahvalnicu za uloženi trud i rad.

 

(igbd)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime