Manifestacija „Dani jabuke“: Učenice „Druge srednje škole“ zauzele 3. mjesto na Kvizu znanja

0
43

dani-jabuke2210-01Velika Kladuša,Goražde  – Javna ustanova „Druga srednja škola“ Velika Kladuša posljednjih deset godina redovno učestvuje na privredno-kulturnoj manifestaciji „Dani jabuke“ Goražde. Riječ je o manifestaciji u sklopu koje različiti proizvođači prezentiraju svoje proizvode, a koja ujedno predviđa i takmičarski dio u vidu kviza znanja iz poljoprivredne struke.

Upravo u ovom takmičarskom dijelu učenici JU „Druga srednja škola“ Velika Kladuša gotovo svake godine ostvaruju zapažene rezultate. Tako je bilo i ove godine kada su na kvizu znanja 10. Privredno-kulturne manifestacije „Dani jabuke“ Goražde 2013., koja je održana u Goraždu od 10. do 12. oktobra, učestvovale tri učenice Poljoprivredne škole zajedno sa profesorom u „Drugoj srednjoj školi“ Husnijom Kudićem.

Manifestacija je ove godine poprimila međunarodni karakter budući da je pored škola iz Republike Srpske i Federacije BiH, učešće uzela i jedna škola iz Crne Gore. Učenice „Druge srednje škole“ iz Velike Kladuše i ove godine su pokazale da je najvažnije znati teorijsko znanje dobro prikazati u praksi, pa su tako u ovom Kvizu znanja osvojile zavidno treće mjesto.

Kada je u pitanju sam kviz, učenici su morali pokazati sa koliko znanja raspolažu kada su u pitanju osnove ukupne primarne poljoprivredne proizvodnje, biljne i voćarske proizvodnje, te zaštita bilja. Da se Velika Kladuša ima čime pohvaliti kada je znanje iz oblasti poljoprivrede u pitanju, pokazale su Jasmina Šarić, Nejla Šakanović i Ajla Karajić, učenice koje su zahvaljujući konstantnom radu i zalaganju upravo znanjem predstavile svoju školu, ali i našu općinu na ovom takmičenju.

Ono čemu teže profesori u „Drugoj srednjoj školi“ jeste omogućiti učenicima da sve što nauče i prezentiraju, pa je i sama prezentacija hrane u okviru obilježavanja 16. oktobra, Svjetskog dana hrane, postala svojevrsna manifestacija u ovoj školi. Ove godine učenici su svoje prehrambene proizvode javno predstavili u okviru „Kladuških dana poljoprivrede“, tako da su i građanima prezentirali stečeno znanje i umijeća.

Osvrćući se na sami Svjetski dan hrane, profesor Kudić je ponovio da je osnovni cilj obilježavanja ovog dana razviti kod mladih ljudi osjećaj i potrebu za društvenom odgovornošću, te svijest da se u kriznim uvjetima, kao što je rapidno povećanje broja stanovništva, proizvedu dovoljne količine zdrave hrane.

(kladusa.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime