Maldivi uvode zabranu izraelskih proizvoda

0
4

xboycott_israel__by_dirarko.jpg.pagespeed.ic.ciyqbhdf3hMaldivi, Izrael, Palestina – Vlada Maldiva najavila je 21. jula da će bojkotovati izraelske proizvode i okončati sve bilateralne sporazume sa ovom državom.

„Predsjednik Jamin i građani Maldiva su uz palestinski narod“, kazala je ministrica vanjskih poslova Dunya Maumun na konferenciji za novinare.

Dunya je također najavila da će se Maldivi pridružiti drugim arapskim narodima u donošenju rezolucije na vanrednoj sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a (UNHRC) koja poziva na zaštitu nezavisne palestinske države i proširenje humanitarne pomoći.

Dunya je kazala da će tri sporazuma potpisana 2009. pod upravom predsjednika Muhammeda Našida biti poništena. Sporazumi se odnose na saradnju u oblasti zdravstva, kulture i obrazovanja i turizma.

„Ne mislim da stanovnici Maldiva žele bilo kakvu pomoć od Izraela ili da žele održavati kontakte sa Izraelom. Dakle, od sada, sporazumi su poništeni“, kazala je ona.

Priznajući da će utjecaj maldivskog bojkota biti mali, Dunya je istaknula da su i drugi mali narodi  slično poduzeli sa simboličnim djelima koje je palestinska vlada cijenila.

„Iako je ono što možemo dati malo ili simbolično, način na koji se primi je važan. Poruku koju želimo uputiti je da smo uz palestinski narod“, kazala je Dunya.

Pojašnjavajući bojkot, ministar u uredu predsjednika, Muhammed Husein Mundhu Šerif, je kazao da će vlada uskoro objaviti moratorij na uvoz izraelske robe u zemlju nakon što obavi razgovore sa ministarstvom za ekonomski razvoj i carinskom službom Maldiva.

509x284x0_140593568935_news.jpg.pagespeed.ic.hN7AOlhgUk

Dok vlada poziva privrednike da se pridruže bojkotu, još uvijek je moguće da pojedini izraelski proizvodi uđu u zemlju jer se ne provjerava zemlja porijekla ili proizvođač proizvoda koji se uvoze. Čak iako je tako, vlada će ukloniti takve proizvode iz trgovina u skladu sa Zakonom o carinama.

Što se tiče drugih ekonomskih veza, istaknuo je da vrlo malo turista koji dolaze iz Izraela na Maldive, te da u zemlji nema izraelskih investijcija.

„Izraelske investicije nam nisu važne. Želimo investicije iz zemalja čije prakse ljudskih prava su nam prihvatljive“, kazao je Šerif.

(IslamBosna.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime