Majkić: ‘BiH neće biti očišćena od mina ni za 20 godina’

0
24

indexBiH – Bosna i Hercegovina neće biti očišćena od mina ni za 20 godina, upozorila je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH.

Ona je istakla kako je, između ostalog, razlog toga što se Bosna i Hercegovina u proteklom periodu “čistila od mina isključivo od sredstava prikupljenih putem donacija”. 

“Država nije davala ništa novaca kako bi se taj proces ubrzao, a što je bila obaveza. S druge strane, veliki je problem što u BiH nismo u stanju čak ni da samostalno prikupljamo sredstva za deminiranje”, naglasila je Majkić. 

– Bez državnog novca i fonda za deminiranje – 

Stoga, ocijenila je, Strategija o BiH bez mina do 2019. godine nema realne osnove da bude provedena. 

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost PS BiH u više navrata je kao nadležno parlamentarno tijelo, navodi predsjedavajuća, razmatrala aktivnosti Centra za uklanjanje mina u BiH (BH MAC-a), ali i sam proces deminiranja u BiH. 

“Predlagala sam da se u BiH osnuje fond za prikupljanje sredstava za deminiranje i nudila zakon u toj oblasti, ali nije bilo spremnosti da se to podrži. Čak su nam Nijemci rekli da ukoliko nismo u stanju da samostalno upravljamo tim procesima onda nam novac ne treba ni dati. Stanje u oblasti deminiranja je katastrofalno. Ništa se ne poduzima da se nešto promijeni”, navela je Majkić. 

BH MAC je inače, u proteklim sedmicama usljed poplava koje su zadesile BiH evidentirao veliki broj pomijeranja neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) iz dosadašnjih minskih polja. Tako su timovi na terenu pronalazili nagazne protupješadijske rasprskavajuće mine PMA 3, ali i tromblone, ručne bombe, municiju… u koritima rijeka na poljanama i drugim lokalitetima koji mogu ugroziti živote ljudi i imovinu. 

“Oružane snage BiH, i to najbolji timovi, bili su angažirani na deminiranju. No, njima su po javnim nabavkama kupljeni panciri sa kojim nisu smjeli kročiti u minsko polje. Toliko je oprema bila loša. Nije ni čudno što nam se ovo sada dešava. Stanje u oblasti deminiranja je takvo da gdje god dirneš naiđeš na nepravilnosti i neregularnosti”, navela je Majkić. 

– Enormne količine oružja kod građana – 

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PS BiH za AA navodi kako “ništa bolje stanje nije ni kada je u pitanju količina oružja koju građani u BiH drže u svojim domovima”. 

Naime, timovi BH MAC-a samo u proteklih nekoliko dana u jednom dijelu BiH pronašli su, odnosno građani su im predali čak 16 ručnih bombi, protivtenkovski raketni bacač M 80 kalibra 64 milimetra, poznatiji kao zolja, te mnoštvo municije raznog kalibra. 

“Niko nema precizne podatke o tome koliko je oružja još uvijek kod građana, ali se pretpostavlja da se radi o enormnim količinama. Veliki broj građana skrivaju oružje koje nisu predali s devizom nek im se nađe, ne računajući i ne vodeći brigu o tome da im djeca to isto oružje mogu upotrijebiti pucajući sama u sebe ili druge. Stoga nije čudno što sada isplivava ono što je skriveno prije poplava. Toga će biti i to oružje će se pronalaziti i dalje”, naglasila je Majkić. 

Ona navodi kako je u proteklim godinama u BiH sprovođeno niz aktivnosti na prikupljanju oružja od građana, te da su rokovi produžavani, u okviru kojeg se bez kažnjavanja moglo predati nadležnim organima ono što je zadržano nakon ratnih dešavanja, ali očito bez cjelovitih rezultata.

“Sreća će biti jedino ako oružje i municija u vodi oslabi, odnosno umanji njegovu ubojitu funkciju”, navela je predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PS BiH.

(AA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime