Majke Srebrenice: ‘Zar da zabrane da tu Fatihu proučimo?’

0
3

majke srebrenice hatidzaSrebrenica, Podrinje – Majkama iz Srebrenice i Podrinja stižu pozivi na sud jer su 13. jula prošle godine učeći Fatihu i polažući cvijeće u bratunačkom selu Kravica, navodno prekršile zakone RS-a.

Majke su 13. jula prošle godine, uprkos pokušaju policije da ih zaustavi, ušle u krug nekadašnje zemljoradničke zadruge, gdje je u julu 1995, tokom genocida u Podrinju, ubijeno više od 1.000 Bošnjaka. Tada je došlo do naguravanja između njih i policije.

Nekoliko mjeseci kasnije počeli su im stizati pozivi na saslušanje u policiji, a Šuhri Malić (78) je stigao i poziv na sud. Ročište će biti održano 28. marta, piše Oslobodjenje.

U pozivu piše da je Šuhra povrijedila Zakon o javnom redu i miru RS-a, po članu 8, u kojem se navodi: “Ko grubim vrijeđanjem drugog lica ili drugim bezobzirnim ponašanjem izazove osjećaje fizičke ugroženosti ili uznemirenosti građana, kazniće se novčanom kaznom od 200 do 800 KM”.

Šuhri je u Kravici ubijen sin Fuad. Tog 13. jula, kaže ona, jedan policajac ju je udario laktom u prsa. Cijeli dan je povraćala. A samo je došla proučiti Fatihu na mjestu gdje joj je dijete ubijeno.

– Ja jesam klela. Sve ih kunem i kleću dok sam živa. Pitali su me u SUP-u, hoćeš li još koji put ići. Rekla sam: ići ću dokle god mogu, kada ne budem mogla, mene će na nosilima nositi. Tu je moja zjenica ubijena, moje prvo dijete. Pa, zar da mi zabrane da tu Fatihu proučim? Zar smo zbog toga krive? S ponosom ću doći i na sud, jer ja nisam ubica, priča Šuhra, dodajući da je za sada samo ona dobila poziv, te da će i druge majke, koje su saslušane u policiji, dobiti poziv.

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja Srebreničke majke, kazala je za Oslobodjenje da porodice nikada neće odustati od posjeta mjestima kao što je Kravica, jer su na tim lokalitetima ubijeni njihovi najmiliji.

– To su osobe koje nemaju ni srama ni stida. Mi smo tražili legalno da uđemo, nismo išli nasilu, tenkovima, sa vojskom, i sa onim čime su naši najmiliji ubijeni, išli smo sa cvijećem. Pozivali smo i načelnika iz Bratunca da se udostoji i dođe, kazala je Mehmedović, dodajući da se još traga za kostima mnogih, ubijenih u Kravici.

Ona je navela da još nije dobila poziv na sud, ali da je saslušana zbog posjete stratištu Bijela kuća.

– Preuzimam svu odgovornost kada je u pitanju ulazak, jer sam uzela kombinirke i odsjekla žicu. Nismo otišli da se tučemo, nego da se pomolimo Bogu za duše naših najmilijih, kazala je Hatidža, koja se nada da će ove godine nadležni imati razuma kako bi majke mogle dostojanstveno obilježiti stradanje najmilijih.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime