Majke Srebrenice poručuju: Zločinac Karadžić mora dobiti doživotnu kaznu

0
8

karadzicSrebrenica, Holandija  ̶  Haški sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) potvrdio je kako će se završne riječi u prvostepenom postupku bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću održati od 29. septembra do 2. oktobra ove godine. Nakon toga uslijediti će pauza do 7. oktobra ove godine kada će strane iznijeti replike na iznesene argument.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, za AA ističe kako majke iz Srebrenice i porodice žrtava sa velikom pažnjom prate suđenje Karadžiću dodajući kako će završne riječi u ponedjeljak imati veliki značaj u ovom postupku.

“Očekujem da će na kraju presuda biti pravedna, i zato mislim da će biti osuđen ne samo za genocid u Srebrenici nego i za genocide i ratne zločine u svim gradovima Federacije gdje su vršeni strašni zločini nad muslimanima”, rekla je predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa.

Smatra kako je vrlo značajno da se nakon suđenja Karadžiću u konačnoj presudi suda jasno navede da je bivši predsjednik RS-a odgovoran za ratni zločin.

“Mora se u presudi jasno navesti da je odgovoran za ratni zločin. Nije toliko ni bitno koliko će godina zatvora dobiti, ali mora mu se presuditi za ratne zločine”, naglašava Subašić.

Ističe kako vjeruje da će, zbog zločina u koje je umiješan u Bosni i Hercegovini, Karadžić biti osuđen na doživotni zatvor.

“Vjerujem da će dobiti maksimalnu kaznu za sve što je radio, a to je doživotni zatvor, tako da nikada ne može izići na slobodu. Nadam se da neće umrijeti prije presude kao što je bilo sa bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem”, kazala je Subašić.

Inače, Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine.

Uhapšen je nakon niz godina skrivanja i prebačen u Den Haag iz Srbije 30. jula 2008. godine, dok mu je suđenje po 11 tačaka optužnice započelo 26. oktobra 2009.godine.

Tužilaštvo je izvelo 195 svjedoka koji su lično svjedočili u sudnici, suci su pozvali i sami jednog svjedoka, dok je odbrana izvela njih 238.

Karadžić, koji se u sudskom postupku zastupao sam, do kraja se borio pravnim sredstvima kako bi osporio postupak i poništio ga. Ipak, prvostepeni i žalbeni suci su odbili sve njegove pokušaje tako da se dugotrajno suđenje približilo samom kraju.

Također, Karadžić je uputio i niz zahtjeva za ponovnim pozivanjem više svjedoka u vezi na vrijeme neobjelodanjenih dokaza tužilaštva. Ipak, suci su zaključili da pri tom nije dao ni jednu valjanu osnovu zbog čega bi objelodanjeni materijal bio relevantan da bi zahtijevao ponovno pozivanje. Suci su odbacili i zahtjev tužilaštva za ponovnim otvaranjem postupka u vezi sa masovnom grobnicom Tomašica.

(Anadolija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime