Majke Srebrenice osudile papinu izjavu o “genocidu”

0
64

Hatidza MehmedovicSrebrenica  ̶  Izjava pape Franciska I da se nad Armenima desio “genocid” naišla je i na osudu Majki Srebrenice.

Udruženje Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, koje predstavlja porodice žrtava oko 8000 muškaraca i dječaka ubijenih od strane srpskih vojnih i paravojnih formacija u julu 1995. godine kritikovalo je zvanične izjave Svete stolice. Naime, poglavar rimokatoličke crkve je masakre u Bosni i Hercegovini nazvao “masovnim ubistvima” dok je pogibije osmanski Armena nazvao “genocidom”.

Potpredsjednica Udruženja, Kada hotić, podsjetila je na februar 2007. godine i presudu Međunarodnog suda pravde, po kome su planirana ubistva u Srebrenici proglašena genocidom.

“Ja nisam nikakav ekspert niti historičar. Ja sam svjedok genocida. Postoji i sudska odluka o tome šta se desilo u Srebrenici. Da bi se nazvalo ono što se desilo Armenima genocidom – i za to treba postojati neka presuda.”

Tokom mise održane 12. aprila u rimu, papa Francisco I je okarakterisao pogibije Armena u Osmanskom carstvu iz 1915. godine “prvim genocidom u XX stoljeću” što je naljutilo zvaničnu Tursku, koja nikada nije prihvatila taj termin. Zvanična Ankara je u znak protesta opozvala svog ambasadora iz Vatikana.

Papa je nastavio izjavom da su naredni genocidi bili oni koje su počinilin nacisti i Sovjetski Savez pod Staljinovim vodstvom, a zatim su došli i drugi. Masakre u Kambodži, Ruandi, Burundiju i Bosni je pak nazvao “masovnim ubistvima”. Francisco I se nije osvrnuo na gubitke miliona života u Kini, za vrijeme Mao Ce Tunga.

Predsjednica Hatidža Mehmedović, koja je izgubila dvojicu sinova u srebreničkom genocidu, pozvala je papu da se “malo bolje upozna sa činjenicama”.

(AA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime