Majke Srebrenice: Očekujemo da papa Franjo u svojoj poruci kaže da se u Srebrenici desio genocid

0
49

trtbosanski-majke-srebrenice-oekujemo-da-papa-franjo-u-sv-45713Sarajevo, Srebrenica – Predstavnice Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, u razgovoru za Anadolu Agency u povodu predstojeće posjete pape Franje Bosni i Hercegovini, poručile su kako od vrhovnog poglavara Rimokatoličke crkve očekuju da prilikom posjete BiH sistemska ubijanja Bošnjaka u Srebrenici u julu 1995. godine nazove genocidom.

Predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić je istakla da bi papa Franjo, ali i svi drugi čelnici u svijetu trebali kazati da se u Srebrenici desio genocid kako bi time poslali poruku budućim generacijama da se genocid nikome i nikada ne ponovi.

“Što se tiče Udruženja ‘Majke enklava Srebrenica i Žepa’, i u moje lično ime, neka dođe, ali ja sam se strašno razočarala i iznenadila ranijim govorom pape Franje. Papa se u svome govoru prije dolaska u BiH sjetio nekih ratova koji su se desili prije 100 godina, za koje nije ništa ni presuđeno, a nije se sjetio Srebrenice, genocida u Srebrenici, i šta se s nama dešavalo, i da 20 godina naše rane krvare, kao i da još nismo doživjele, a trebale smo da doživimo, da osude svi, i papa i svi drugi čelnici cijeloga svijeta, da kažu da se u Srebrenici stvarno desio genocid, i da pošalju poruku da se nešto nauči iz tog genocida, i da se nikad ne zaboravi, i da se nikad ne ponovi”, kazala je Subašić.

Istakla je kako očekuje da papa Franjo posebnu pažnju skrenuti na negiranje genocida u Srebrenici kako bi se konačno prestalo sa tom, kako je kazala, štetnom i zlonamjernom praksom.

“Evo, prošlo je 20 godina kako obilježavamo genocid u Srebrenici. Papa treba u svojoj poruci da kaže da se u Srebrenici desio genocid, i treba da kaže da se donese zakon o zabrani negiranja genocida da bismo imali bolju i sretniju budućnost, kako u BiH tako i na Balkanu. Znamo da smo mi na Balkanu bili manjina, isto kao što su bili i Jevreji. Izvršen je holokaust, kao i genocid. Svi su osudili ono što se desilo Jevrejima, a ono što se desilo nama, muslimanima, vrlo rijetko se osuđuje”, rekla je Subašić.

Kada Hotić iz Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa kazala je kako vjeruje da će papa Franjo osuditi prakse negiranja genocida u Srebrenici, koje su, kako kaže, još uvijek prisutne u BiH.

“Mislim da će papa donijeti poruku u kojoj će da osudi takve priče i takav govor od, prije svega, srpske strane, i onih koji negiraju istinu. Mislim da bi trebao donijeti svim Bosancima i Hercegovcima i svim ljudima poruke u smislu mira, dobre budućnosti, suživota, povjerenja, i da će donijeti ispravne poruke, bez uvreda, bez priča iz prošlosti, i da se prihvati ono što je presuđeno na međunarodnim sudovima, a genocid u Srebrenici je presuđen, da se to prestane negirati”, kazala je Hotić.

Papa Franjo će u posjeti Sarajevu boraviti u subotu, 6. juna, kada će se sastati sa članovima državnog vrha i predstavnicima svih religijskih zajednica u BiH. Papa će na stadionu na Koševu u Sarajevu održati centralnu misu i propovijed.

(Anadolu Agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime