Majka Srebrenice: “Gdje su leđa. Glava, ruke? Nije moje dijete od jedne kosti nožne”

0
7

Majka Srebrenice: "Gdje su leđa. Glava, ruke? Nije moje dijete od jedne kosti nožne"

Na deponiji smeća u Kozluku, nastavljeno je iskopavanje posmrtnih ostataka muškaraca ubijenih u julu 1995 godine. Iskopavanje su posjetila udruženja članova porodica ubijenih. Riječ je o primarnoj masovnoj grobnici. Na tom mjestu ubijeno je blizu 1.000 dječaka i odraslih muškaraca, iz Srebrenice, koji su pokušali da se domognu Tuzle

Ramizi Gurdić u proteklom ratu ubijeni su muž i dvojica sinova. Muža i jednog sina je ukopala, a od drugog samo kosti nogu. Prepoznala je njegov kaiš u grobnici kamenica 5. I danas je po zemlji tražila posmrtne ostatke svog sina Mehrudina Gurdića da upotpuni skelet.

Za lokaciju grobnice, “Majke Srebrenice” saznale su slučajno, nakon što im je u Kozluku u jednom restoranu prišao muškarac i rekao gdje su masovne grobnice. On živi u Srbiji i insistirao je na tome da ostane anoniman.

“Pokazao nam je ovu grobnicu. Ovdje nije samo ova grobnica. Ima još grobnica, otprilike tri. Odveo nas je u mezarju u Kozluk, tamo ima velika grobnica od 1992., 100m duga, 8 široka i deset duboka, pokazao nam je za dva čovjeka” – otkrila je Munira Subašić iz UG „ Majke Srebrenice“.

Da ovdje zemlja nešto krije, pokazivale su topole koje su i u jesen imale zeleno lišće, pričaju majke. Međutim, kažu da su se skrivale informacije o njima, sve dok kod pojedinaca savjest nije proradila.

“Gdje su leđa. Glava, ruke? One su tu negdje sakrivene. Nadam se da ih ovdje nađem. Nije moje dijete od jedne kosti nožne” – rekla je Kada Hotić iz UG „Majke enklava Srebrenica i Žepa“.

U jesen 1995. godine ova grobnica je prekopavana i tijela su prebacivana u više sekundarnih grobnica na području Zvorničke Kamenice.

“Do ovog trenutka mi smo ekshumirali 15 nekompletnih skeletnih ostataka. Ono što mogu reći, uočili smo još namanje 20-ak kompletnih skeletnih ostataka” – ističe Murat Hurtić iz Instuta za istraživanje nestalih osoba BiH.

Na mjestu deponije u Kozluku u julu 1995. godine ubijeno je 1.000 dječaka i muškaraca sa područja Srebrenice. Nedavno je uhapšen Srećko Aćimović koji su sumnjiči za djelo genocid, a koje se dovodi u vezu sa ubistvima žrtava na ovom mjestu.

Izvor: freshpress.infoBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime